“Türkiye’de çay üretimi ve değişen sosyal ilişkiler” - Genç, Fatma (My University, 2010)
TÜRKİYE’DE ÇAY ÜRETİMİ VE DEĞİŞEN SOSYAL İLİŞKİLER Bu çalışmanın odağında, çayın metalaşma süreci ve bunun yarattığı toplumsal ilişkiler bulunmaktadır. Bu anlamda çay, doğa ürünüyken işlenerek meta haline gelmektedir. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bir bitkinin meta olması bu bağlamda önem kazanmaktadır. Çalışmanın temel argümanı ise, Doğu Karadeniz’de toplumsal ilişkilerin çay metasında nasıl kristalize olduğu ve bu meta üzerindeki donmuş ilişkilerin izinden giderek toplumsal gerçeklikteki dönüşümleri anlamlandırabilmektir. Toplumsal ilişkilerin dönüşümü içinde gündelik hayatın evrimini, çay metasının üretim sürecini, dolaşım ve tüketimi üzerinden okumak, belirtilen argümanı temellendirerek, çalışmanın literatüre katkısını oluşturacaktır. TEA PRODUCTİON İN TURKEY AND CHANGİNG SOCİAL RELATİONS This thesis focuses on the process of commodification of tea and social relations which is created by this process. In this context, tea leaves as a natural things are processed into commodities. Important issue in this text, a plant which meet the needs of people is transformed into the commodity. The main argument of the work, explains both how social relations have crystallized in Eastern Black Sea in terms of tea and how the transformation of the social reality as follow frozen footsteps of relations on this commodity. The work aims to read transformation of social relations embedded the evolution of everyday life through the tea production process of commodity, circulation and consumption, based on mentioned argument in the study. The work will generate contributions to the literature.
Keywords: Çay; Ekonomi