Streptozotosin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda barsak dokusunda gelişen oksidan hasara karşı melatonin tedavisinin olası koruyucu etkilerinin incelenmesi - Akçay, Gizem Buse (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız pineal bezden salgılanan ve güçlü antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip bir hormon olan melatoninin diyabetik hayvanlarda barsak dokusunda meydana gelen değişikliklere karşı olası faydalı etkilerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley cinsi erkek sıçanlar; Kontrol (n=10), Diyabet (D) (n=10), Diyabet+İnsülin (D+Ins) (n=10), Diyabet+Melatonin (D+Mel) (n=10), Diyabet+İnsülin+Melatonin (D+Ins+Mel) (n=10) grupları olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Diyabet oluşturmak için sıçanlara 60 mg/ kg, intraperitoneal (i.p) streptozotosin uygulaması yapıldı. Tedavi gruplarına 10 hafta boyunca her gün melatonin (M; 10 mg/ kg, i.p.) ve/ veya insulin (I; 6 U/ kg i.p.) uygulandı. Deney sonunda kan şekeri ölçülen sıçanlar dekapite edilerek barsak dokuları alındı. Dokularda malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri, süperoksid dismutaz (SOD), miyeloperoksidaz (MPO) ve kaspaz-3 aktivitesi, tayinleri yapıldı Dokular ışık mikroskopu altında histolojik olarak incelendi. İstatistiksel analizler için Graphpad Prism 5.0 kullanıldı. Bulgular: Diyabetik hayvanların barsak dokusundaki incelemelerde oksidan hasarı gösteren MDA düzeyi ve MPO ve kaspaz aktivitelerinin arttığı, GSH düzeyleri ve SOD aktivitesinin azaldığı görüldü. Buna karşılık antioksidan etkiye sahip olduğu bilinen melatoninin, diyabet grubundaki incelemelere göre MDA düzeylerini azalttığı, MPO ve kaspaz aktivitelerini baskıladığı belirlendi. Ayrıca melatonin uygulanan sıçanlarda barsak dokusunda GSH düzeyleri ve SOD aktivitesi artmış bulundu. Tek başına insülin uygulanan grupta MDA düzeylerinde ve SOD aktivitesinde olumlu yönde düzelmeler görüldü. Ancak kombine uygulama yapılan grupta tüm parametreler tek başlarına uygulamaya göre anlamlı olarak geri çevrildi.Sonuçlar: Melatoninin enzimatik antioksidan seviyesini arttırarak, serbest radikal üretimini azaltarak barsak dokusunu diyabete bağlı oksidan hasardan koruduğu görülmüştür. Tip I diyabetik hastalarda insülin tedavisi ile birlikte melatonin suplemanının hastalığa bağlı komplikasyonları azaltarak yaşam kalitelerini artırabileceği düşünülmektedir.

Aim: The aim of this study is to investigate possible beneficial effects of melatonin, a hormone secreted from the pineal gland and possessing strong antioxidant and antiinflammatory effects, on changes of intestinal tissue in diabetic animals.Material and Method: Sprague-Dawley male rats were divided into 5 groups; Control (n = 10), Diabetes (D) (n = 10), Diabetes + Insulin (D + Ins) (n = 10), Diabetes + Melatonin (D + Mel) (D + Ins + Mel) (n = 10). To generate diabetes, 60 mg / kg intraperitoneal (i.p.) streptozotocin was administered to the rats. Treatment groups received melatonin (M; 10 mg / kg, i.p.) and / or insulin (I; 6 U / kg i.p.) daily for 10 weeks. At the end of the experiment, the rats whose blood sugar was measured were decapitated and bowel tissues were taken. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels, superoxide dismutase (SOD), myeloperoxidase (MPO) and caspase-3 activity were assayed in the tissues. The tissues was examined histologically under a light microscope. Graphpad Prism 5.0 program was used for statistical analysis.Results: MDA levels and MPO and caspase activities, GSH levels and SOD activity were decreased in the intestinal tissues of diabetic animals. MDA levels and MPO and caspase activities, which indicating oxidative damage level, were increased and GSH levels and SOD activity decreased in the intestinal tissues of diabetic animals. In contrast, melatonin, which is known to have antioxidant activity, has been shown to reduce MDA levels and suppress MPO and caspase activities in comparison to the diabetes group. In addition, GSH levels and SOD activity in the intestine were increased in melatonin treated rats. In the insulin group, improvement in MDA levels and SOD activity was positive. owever, in the combined treatment group, all parameters were significantly reversed by application alone.Conclusion: It has been shown that melatonin increases the level of enzymatic antioxidants and reduces free radical production, thereby protecting the bowel tissue from diabetic oxidant damage. In type 1 diabetic patients, melatonin supplementation with insulin therapy is thought to improve quality of life by reducing complications related to the disease.
Keywords: barsak melatonin; diabetes mellitus; Diyabet; intestine; Melatonin; Sağlık etkisi; Tedavi