Prepaid (kontör) kart pazarlayan işletmelerde hesap düzeni ve bir uygulama A-Tel pazarlama ve servis hizmetleri a.ş. - Özbaniça, Ömer (My University, 2005)
Soyadı: Ömer Özbaniça letme Muhasebe Finansman Prof.Dr.Osman Altuğ Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans , Haziran 2005 Kontör Kartları, hesap düzeni

KONTÖR KART PAZARLAYAN İŞLETMELERDE HESAP DÜZENİ İletişim çağımızda toplumların yaşamlarını devam ettirebilmeleri açısından vazgeçilmez unsurlardan biridir. Kolay bir biçimde iletişim kurabilmek , etkili iletişim araçlarını icat etmek , verimli bir biçimde kullanmak ve sürekli geliştirmek günümüzde medeni toplumların ortak çabasıdır. Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji bu çabalarında toplumlara yeni imkanlar sunmaktadır. Yakın geçmişte tanıştığımız Global System of Mobile (GSM) teknolojisi bu imkanlardan birisidir. GSM sistemi insanları sabit telefon iletişimi zorunluluğundan kurtararak mobil iletişim çağını başlatmıştır. Kısa sürede dünyada ve ülkemizde de kullanıma başlayan bu sistem getirdiği kullanım kolaylığı ve acil durumlarda sağladığı hayati iletişim imkanı nedeniyle hayatımızda önemli bir yere sahip olmuştur. Son on yıl içerisinde ülkemizde kurulan ve GSM hizmeti veren işletmeler ekonomimiz içerisinde üst sıralarda yer almaya başlamışlardır. Ülkemizde 1990’lı yılların ortasında tanıştığımız mobil iletişim, ilgili işletmelerin yaptıkları yatırımlarla ülke çapında gelişirken bir taraftan da bu sistemle ilgili olan ürün çeşitliliği de artmaktadır. 1994 yılında başlayan cep telefonu aboneliği olarak niteliğimiz GSM operatörü aboneliği önceleri yalnızca abonelerin kullanımın belirli bir dönem sonunda kesilen bir fatura karşılığında ödenmesini sağlayan faturalı bir sistem şeklinde başlamışken, 1999 yılında abonelere önceden ödedikleri bir bedel karşılığında sınırlı bir süre kullanım imkanı sağlayan ön ödemeli sistem yani kontörlü kart aboneliği sistemi geliştirilmiştir.. Ülkemizde cep telefonu aboneliğinin hızlı gelişimine bağlı olarak kontör kartları kullanımı artış göstermiş ve bu kartların pazarlanması amacıyla işletmeler kurulmuştur. Ülkemizin dört bir yanındaki kontörlü kart abonelerine kontör kartlarını pazarlamak amacıyla şirketler kurulmuştur. Çalışmamda kontör kart pazarlayan işletmelerin hesap düzeninin nasıl oluşturulduğu ve hesap işleyişlerinin hangi özellik arz eden durumlara bağlı olduğunu ayrıntılarıyla incelemeye çalıştım. Araştırmamın ikinci bölümünde kontör kartlarının tanımına ve GSM sistemi ile ilgili olarak genel bilgilere yer verilmiş, üçüncü bölümde kontör kartları pazarlayan işletmelerin genel olarak hesap düzenine değinilmiş ve sıklıkla kullanılan hesaplar üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde kontör kart pazarlayan işletmelerin hesap düzeninde özellik arz eden hususlar incelenmiştir. Dördüncü bölümde kontör kartları üzerindeki Özel İletişim ve Katma Değer Vergisi yükü incelenmiş ve bu vergilerin hesap düzenine etkisine değinilmiştir. Beşinci bölüm GSM operatörü firmalardan , abonelere kontör kartı satan perakendeci bayiye kadar olan süreçte ilgili işletmelerin yevmiye kayıtlarının yer aldığı bir uygulamadan oluşmaktadır. Name and Surname : Ömer Özbaniça Field: Business Administration Programme : Finance and Account Supervisor: Proffesor Osman Altuğ Degree Awarded and Date: Master-June 2005 Pre-paid cards, Account Arrangement ABSTRACT ACCOUNT ARRANGEMENT ON PRE-PAID CARDS MARKETING COMPANIES Nowadays, communication is an important component of life, for persons in order to effectively continue their lives. Making communication easily, inventing effective communication devices and innovative activities constitute the common target of the modern societies. Technology which is developing unpredictably, gives communities new opportunities. GSM technology which we met near past, is one of these opportunities. GSM system has provided the chance of slip out from the stable phone communication style and started to mobile communication era. This system which became active in world and also our country within a short time, takes a critical role in our lives with simple usage and providing crucial communication possibilty in emergency times. In that sense, enterprises established in the final ten years deal with GSM service in our country, has started to occupy upper levels in economy. Mobile communication which we met in the mid-1990’s in our country, while developing by the related enterprises, investments, in the same time, product varieties that are relavent to this system, has risen up hand in hand. Subscription of GSM operators that started in 1994 like mobile phone subscription in the way of invoice typed by paying bill after a certain period of time, then showed another branch in the shape of pre-payment system called pre-paid cards with the rule of giving time limited using right connected to their existed payment by the year of 1999. Usage of pre-paid card has been increased in our country connected to the rising number of mobile phone subscription. In order to marketing of these products towards subscribes in all directions of the Turkey, business enterprises have been established. In my study, I try to examine the how the account arrangement exists and in what situations their account operation depend of these enterprises. In the second part of my study, general information on GSM system and pre-paid cart definition take place. In the third section, generally, account arrangement of enterprises which sell pre-paid card, is explained. In this section, also frequently used account types are clarifyed. In the fourth chapter, particular points that are effective in account arrangment of companies selling pre-paid cards are studied. In this chapter, Special Communication Tax and Value Added Tax burdens on pre-paid cart are also scrutinized in the manner of their impacts on account arrangement. Fifth section is consist of the case practice about the examination of the daybooks of the related businesses that take place in the process symbolizes from GSM Operator companies to retailer frachisers that sell pre-paid cards to subscribers.
Keywords: Hesap Düzeni; Kontör Kartları; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler