Copyrights in artistic activities case in Turkey and implementations in European Union - Esen, Zeynep (My University, 2001)
ABSTRAKT (en fazla 250 sözcük) : (TÜBİTAK / TÜRDOK'un Abstrakt Hazırlama Kılavuzunu kullanınız.) Çalışmanın amacı; telif hakkı konusunda bilgisi olmayan bir kişinin anlayabileceği şekilde, telif hakkı kavramı ve içerdiği konularda genel bir bilgi vermeye ve Türkiye'deki mevcut durumu göstermeye yöneliktir. Avrupa Birliği, gelişmiş ülkeler ve Türkiye'deki uygulamalar yer verilerek, gelinen nokta ve yapılması gerekenler üzerine tespitler yapılmıştır. Hukuksal yorumlara girilmemiş, aktarılmıştır. Dünyada fikri mülkiyet kavramının nasıl geliştiğinden, uluslararası alandaki durumdan bahsedilmiştir. Birinci bölümünde; telif haklarının tarihsel gelişimi sunulmakta, tanımı, kimlerin eser sahibi olabileceği belirtilmektedir. Telif hakkının tanımı; farklı hukuk sistemlerinde ne şekilde ele alındığı, oluşabilmesi için hangi şartlara sahip olması gerektiği, kimlerin bu haktan yararlanacak eser sahibi olacağına dair bilgiler vardır. İkinci bölümde; eser sahibinin kendi yarattığı eserlerden elde ettiği ekonomik, moral haklar ve ilgili haklardan bahsedilmektedir. Eser sahibi ve komşu hak sahiplerinin; haklarına yapılan ihlaller ve bunlara istisna oluşturabilecek haklı kullanımlara ilişkin şartlar, eserler belirtilmiştir. Üçüncü bölüm; telif hakları kapsamında korunan eserleri incelemektedir. Bu eserler, faaliyet gösterilen sanat dallarına göre ayrılmış, tanımları yapılmıştır. Her sanat eseriyle ilgili telif hakkı konusunun Türk hukukunda hangi madde/ şartlar altında sağlandığı belirtilmiştir. Tez çalışmasının ana yapısını oluşturan bu bölümde, farklı sanat dallarında Türkiye'de ve dünyada yaşanan sıkıntılardan bahsedilmiş ve eser sahibi, komşu hakların korunmasına ilişkin yaşanmış örneklere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; telif haklarının korumasından bahsedilmektedir. İgili sektörlerin ulaştığı ekonomik büyüklük gözönünde bulundurularak, korumanın önemine değinilmiştir. Avrupa Birliği'nde yürürlükte olan düzenlemelerden ve yıllar içinde Türkiye'de gelişen koruma kavramından ve Mart'2001 itibariyle yenilenen Türk kanunun getirdiği değişikliklerden bahsedilmiştir. Uluslararası alanda eser sahibinin ve komşu haklarını korumak üzere yapılan antlaşmalar kronolojik bir sırayla, kısa içeriklerle özetlenmiştir.

ABSTRAKT (en fazla 250 sözcük) : The object of this study is to describe the concept of the copyright, contents, terms of protection behalf of authors&related rights and the harmonization of Turkish Law on Intellectual and Artistic Works compared to European Union. In the beginning, before discussing the copyright issue the intellectual property concept is defined. Its contents and the historical developments are given. The first part of this study is prepared to point out the historical background of copyright and its definition. While the definition of copyright is defined in different systems of law; the criteria of a creative work to be protected by copyright and the list of ownerships are also mentioned here. The second part of the study gives information about the rights comprised in copyright which consists of economic, moral rights, and the related rights. Also, the fair use and the infringements to these rights are studied. In the third part; the kind of works protected by copyright is fully listed. The definitions and the contents of each of the protected work are explained within the scope of the Turkish Law compared to systems in developed countries. The problems related to the topic and examples of real situations are given. In the fourth part; the copyright protection is discussed. While the copyright industries amount to increasing economic growth throughout the world, the importance of the protection revalued. The term for protection of copyright which protects the author's and his related rights in the international field are also fully explained.
Keywords: Telif Hakları_Avrupa Topluluğu Ülkeleri; Telif Hakları_Türkiye