Ebeveynlerin çocukluk çağı aşılarına karşı bilgi, tutum ve davranışları - Özdemir, İrem Nur (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmada, ebeveynlerin çocukluk çağı aşılarına karşı bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini 1 Mart-1 Mayıs 2017 tarihleri arasında belirlenmiş olan okullardaki 8.sınıf öğrencilerinin ebeveynleri oluşturmaktadır. Bu tarihlerde 260 ebeveyne ulaşılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve Aşı güvenirlik ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 18.0 kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılım oranı %47,8’dir. Çalışmaya katılanların %76,7’sini anneler oluşturmaktadır. Ebeveynlerin %75,1’i aşıların hastalıklardan koruduğunu bilmektedir. Ebeveynlerin %73,6’sı aşıların yan etkisi olduğunu düşünmekte, aşı ile korunan hastalıkları bilmeyenlerin oranı ise %21,1’dir. Ebeveynlerin %76’sının Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği aşıları hepsini yaptırdıkları bulundu. Anne ve babaların Aşı Güvenirlik ölçeği toplam puan ve alt ölçek puanları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>,05). Annelerin eğitim durumuna göre, Aşı güvenirlik ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>,05). Aşıların gerekli olduğunu düşünen ebeveynlerin aşının yararlarına ve sağlık personellerine güvenin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Ebeveynler aşıların gerekliliği konusunda sağlık çalışanları tarafından doğru bilgilerle eğitilmelidir. Ailelerin aşıların yararlarına ve sağlık personelline olan güvenlerini arttırmaya yönelik girişimler ile aşılara karşı tutumları olumlu hale dönüştürülebilir. Anahtar Sözcükler: aşılar, ebeveyn, bağışıklama, tutum, davranış

Aim: In this study is intended to be determined the knowledge, beliefs, attitudes of the parents against childhood vaccines. Material and Method: It is a descriptive research. The universe of the study is the parents of the 8th grade students at the schools which were determined between 1 March- 1 May 2017. In these dates 260 parents were reached. The datas were collected by the questionnaire form developed by the researcher and by the vaccine confidence scale. The datas were evaluated by using the SPSS 18.0 program. Findings: The participation rate to study was 47.8% (n=260). 76.7% of the participants to the research are mothers. In the research 75.1% of the parents know that the vaccine protects against the disease. 73.6% of parents think that vaccine has side effects, and the rate of those who don’t know vaccine-protected disease is 21.1%. It was found that 76% of parents have the all vaccine which was suggested by Ministery of Health made. It wasn't statistically found significant difference between Vaccine confidence scores and subscale scores of the mothers and fathers (p>,05). It wasn’t statistically found significant difference between vaccination confidence scale totally score according to education level of mothers (p>,05). Parents who think that vaccinations are necessary were found to have higher confidence in the benefits of vaccination, healthcare providers. Results: The parents should be trained about the necessity of vaccination by health workers with the correct information. With the attempts to increase the benefits of vaccination of the families and their trust against the health staff can be converted into positive attitudes towards vaccination. Key Words: vaccines, parents, immunization, attitudes, behaviour
Keywords: Aşı; aşılar ebeveyn bağışıklama tutum davranış vaccines; attitudes; behaviour; Çocuk aşıları; Çocuk hastalıkları; Ebeveyn tutumu; immunization; parents; Türkiye