Reengineering activities for information technology systems of financial institutions - Tosun, Özlem (My University, 2004)
FİNANS KURULUŞLARININ BİLGİ TEKNLOJİSİ FAALİYETLERİ ÜZERİNE BİR DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞMASI Her tür iş kolunda belirgin bir şekilde hakimiyet kuran bilgi teknolojileri, diğer sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de iş süreçlerinde önemli ölçüde değişikliklere yol açmıştır. Dünyada ve ülkemizde faaliyet gösteren finans kuruluşları bu hızlı değişime ayak uydurmak için en modern bilgi sistemlerini kendi yapılarına entegre etme yarışı içine girmişlerdir. Ancak, her adımda farklı bir modülü geliştirilerek uygulanan bu bilgi sistemleri, zamanla kendi içinde kopukluklar oluşturarak tam entegre çalışan genel yapıyla çelişkiye düşmüş veya bu yapının müşteri hizmetlerine tam olarak yansımasını sağlayamamıştır. Bu projede, bir süredir bilgi teknolojilerini kullanan veya yeni yeni kullanmaya başlayacak finansal kuruluşların karşılaşabileceği bu tür sorunlara çözüm bulmak için yapılacak değişim mühendisliği çalışmalarına bir kaynak oluşturmak amaçlanmıştır. Bu amaçla önce değişim mühendisliği kavramı ele alınarak hangi etaplardan oluştuğu irdelenmiş, sonra da yazındaki örneklerden yararlanılarak finans kuruluşları ve bilgi sistemleri üzerinde uygulanacak değişim mühendisliği çalışmalarına özel başlıklar ele alınmıştır. Son olarak da bilgi teknolojileri kullanan Türk finansal kuruluşlarından biri olan Şekerbank'ın organizasyon yapısı incelenerek uygulanabilecek değişim mühendisliği metotları öne sürülmüştür. Bunun için, sektörde faaliyet gösteren rakip kuruluşların çalışmaları da gözlemlenmiş, Analitik Hiyerarşik Proses Metodunun da yardımıyla küçük çaplı bir kıyaslama analizi de gerçekleştirilmiştir. Böylece, tüm hizmet ve faaliyet alanlarında tam bütünleşik bir sistem oluşturarak kullandığı bilgi teknolojilerinden efektif bir biçimde faydalanmak isteyen finansal kuruluşlara yol gösterici sonuçlar elde edilmiştir. Temmuz , 2004 Özlem Tosun

REENGINEERING ACTIVITIES FOR INFORMATION TECHNOLOGY SYSTEMS OF FINANCIAL INSTITUTIONS Information technologies, that dominate business world , caused big changes in transactions of finance sector like in all other sectors. The financial institutions in the world and in Turkey started to work in order to implement the most modern information systems into their own structure. But, these systems are implemented gradually by developing one module in each step. This fact caused some broken points and formed a contradiction with the general integrated structure. And, customer services could not use this integrated structure effectively. In this project, it is aimed to establish a source for the reengineering studies that will be applied in order to find solutions for the financial institutions using information technologies who have similar problems. With this aim, first, the reengineering concept and its steps was evaluated, and then, by using the examples in the literature, the specific titles that can be applied for the financial institutions and information systems were determined. And finally, one of the information technology user Turkish institutions, Şekerbank, was treated in order to find suitable reengineering methods. Some proposition points were determined for obtaining improvements. For that, the activities of the rivals in the same sector were also scanned , a small scaled benchmarking was realised. Thus, guiding results were obtained for the financial institutions who want to establish a well integrated service and activity system and to profit effectively information technologies the use. July , 2004 Özlem Tosun
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansal Kurumlar; Finansman ekonomisi