Virtüöz, besteci ve flüt yapımcısı kimlikleri ile Theobald Boehm ve Boehm’ ün ‘‘Air Allemande ve Varyasyonları, op.22’’ eserinin analizi - Savaş, Erhan (My University, 2019)
Romantik dönemin ünlü flütçüsü, bestecisi ve flüt yapımcısı Theobald Boehm,Air Allemande ve Varyasyonları, Op.22 adlı flüt ve piyano için yazmış olduğu olgunlukdönemi yapıtında, opera buffadan, halk şarkılarından, keman müziği yazımındakullanılan teknik materyallerden etkilenmiştir, yapıtı diyatonik armoni kullanarakyazmıştır. Boehm’ün yapıt içerisinde kullandığı, lirik, dokunaklı, kahramansı duygularıifade eden motifler ve bravura stilinde yazılmış varyasyonlarıyla Boehm, yeni Boehmflütünün değişen akustik yapısını, tınısal spektrumunu, müzikal ve teknik anlamda ifadegücünü anlatmıştır. Boehm yapıtlarını yazarken rondo formunu, da capo aria formunu,tema ve varyasyon tekniğini ve fantazi formlarını kullanmış, serenat türündekompozisyonlar yazmıştır.

Theobald Boehm as a Romantic Era flutist, composer and flute maker,composed Air Allemande and Variations, Op.22 for flute and piano, inspired fromopera buffa, technic material used for violin music compositions, folk songs. Boehmused diatonic harmony, and motives that reflects sentiments such as lyric, expressiveand heroic in character with bravura style variations, narrates changing acousticstructure, timbre spectrum and expressive power, musically and technically of the newBoehm flute. When composing for flute and piano, Boehm used rondo form, da capoaria form, fantasy form and tema and variation technic, he also composed in serenade genre
Keywords: Air Allemande; Air Allemande Theobald Boehm; Music; Müzik; Theobald Boehm