Modern kriptosistemlerle şifrelemenin modellenmesi ile veri güvenliğinin sağlanması - Bayar, Erkan (My University, 2012)
MODERN KRİPTOSİSTEMLERLE ŞİFRELEMENİN MODELLENMESİ İLE VERİ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI Günümüzde kriptoloji, bilgi güvenliği sistemleri için en önemli bir faktördür. Herhangi biriyle haberleşirken bilgisayarda depolanmış bilgilere ve farklı çeşit verilere tanınmayan bir kişi herhangi bir zamanda erişebilmektedir. 1970’lerden itibaren, modern kriptosistemler bu önemli problemi çözmek için geliştirilmiştir. Bilgisayar ağlarında ve haberleşme sistemlerinde kullanılan modern kriptosistemler yardımıyla, çok özel ve gizli bilgiler güvenli bir yolla korunabilmektedir. Bu çalışmada, kriptosistemlerin önemi ve gelişimi kısaca anlatılmıştır. Ayrıca, veri güvenliği başlıkları birinci bölümde özetlenmiştir. İkinci bölümde, simetrik algoritmalar ve asimetrik algoritmalar gibi genel olarak kullanılan kripto algoritmaları sınıflandırılmıştır. DES’in (Data Encryption Standard) ve AES’in (Advanced Encryption Standard) özellikleri ve yapıları birçok farklı blok diyagramlar, şekiller ve tablolarla gösterilmiştir. Bunlara ek olarak, AES’in matematiksel çözümleri eşitliklerle formülize edilmiştir. Bu tezde, yeni kriptosistem (şifreleme-deşifreleme) algoritması, modern kriptografik algoritmaların etkisiyle özellikle simetrik kriptosistemle modellenmiştir. Bu modelin amacı bilgisayardaki verinin güvenlik seviyesini arttırmaktır. Bu modelde, şifreleme algoritması ve deşifreleme algoritması olarak iki ana başlık bulunmaktadır. Bu başlıklarda, yeni modelin özellikleri ve yapıları resimlerle, blok diyagramlarla ve tablolarla ifade edilmiştir. Bu yeni modeli geliştirmek için C# (C Sharp) programlama dili ve .NET Framework 3.5 kütüphanesi beraber kullanılmıştır. Böylece, veri güvenlik seviyesini arttırmak için simetrik algoritma modeli kullanılarak, bilgisayarlarda depolanan herhangi veri tipi şifrelenebilmekte ve deşifrelenebilmektedir.

MODELING OF ENCRYPTION TO ENSURE DATA SECURITY WITH MODERN CRYPTOSYSTEMS Nowadays, cryptology is the most important factor in data security systems. The information and diffrent kind of data stored in computer can be accessed by an unknown person at anytime while communicating with someone. Modern cryptosystems have been developed since 1970s in order to solve this vital problem. By the contribution of modern cryptosystems which are used in the computer networks and communication systems, the information that is highly confidental can be protected in a secure way. In this study, the importance and development of cryptosystems are explained briefly. Also, data security titles are summarized in the first chapter. In the second chapter, the commonly used crypto algorithms such as symmetric algorithms and asymmetric algorithms are classified. The properties and the structures of DES (Data Encryption Standard) and AES (Advanced Encryption Standard) are shown via various block diagrams, figures and tables. In addition to these, the mathematical solutions of AES are formulated with equations. In this thesis, the new cryptosystem (encryption-decryption) algorithm is modelled by the effect of modern crytographic algorithms especially symmetric cryptosystem. The aim of this model is to increase the data security level in a computer. There are two main titles in this model: encryption algorithm and decryption algorithm. In these titles, the properties and structures of the new model are expressed by using figures, block diagrams and tables. In order to develop this new model, C# (C Sharp) programming language and .NET Framework 3.5 library are used together. Thus, any type of data stored in computers can be encrypted and decrypted by using symmetric algorithm model to increase the data security level.
Keywords: Elektronik; Kriptoloji; Şifreleme; veri Güvenliği