Avrupa birliğine giriş sürecinde Türk ve Alman Üniversitelerindeki öğrencilerin Türkiye'ye ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Türkiyenin Avrupa Birliğine giriş için müracaatı çok uzun yıllara dayanmakta ve çok da tartışılan bir konu olarak güncelliğini korumaktadır. Bu araştırma, Almanyadaki üniversite öğrencileri ile Türk üniversite öğrencilerinin Avrupa Birliğine (AB) ilişkin Türkiye hakkındaki görüşlerini almak için yapılmıştır. Araştırmaya Almanyadaki üniversite öğrencilerinin alınış nedeni, Almanyanın Avrupada Türklerin en fazla yaşadığı ve Türkleri en fazla tanıyan ülke olmasından kaynaklanmaktadır. Araştırmaya, Almanyada Bonn Üniversitesi Türkçe Mütercim Tercümanlık ve Asya Dilleri Bölümünde öğrenim gören 226 öğrenci ile Türkiyede İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde okuyan 270 öğrenci katılmıştır. Araştırma verileri Dartan, Nas, Akman ve Savran (2004) tarafından geliştirilen anketten yararlanılarak oluşturulan bir anket yardımıyla toplanmıştır. Hazırlanan anket, yirmi yedi maddeden oluşmaktadır. Anket, Türkçe ve Almanca olarak hazırlanmıştır. Anketteki beş madde kişisel bilgileri, on yedi madde evet, hayır, kararsızım, fikrim yok ifadelerini içeren soru cümlelerinden oluşmuştur. Bu maddeler Türkiyenin genel yapısı, Türkiyenin ekonomik ve politik durumu, Türkiyenin izlediği dış politika ve Türkiyenin ABye girişi ile ilgili genel görüşler olmak üzere dört boyut altında toplanmıştır. Diğer beş madde, katılımcıların birden fazla ya da tek seçeneği işaretleyecekleri biçimde öğrencilerin değişik açılardan ABye yaklaşımlarını irdeleyen sorulardan oluşmuştur. Elde edilen verilere göre, iki öğrenci grubunun verdiği cevaplar karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türk üniversite öğrencileri, Türkiyedeki temel sorunların; sağlık, ekonomik, politik istikrarsızlıklar ve laiklik tartışmaları olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca Türk öğrenciler, Türkiyenin ABye girişinin çok uzun ve belki de hiç gerçekleşmeyecek bir süreç olduğunu düşünmektedirler. Alman üniversite öğrencileri ise, Türkiyenin ABye girişine daha olumlu yaklaşmışlardır. Ancak Almanyadaki öğrenciler, Türkiyenin ABye girişinde en önemli engellerin din, nüfus ve ekonomik faktörler olduğu üzerinde durmuşlardır. Ayrıca Almanyadaki öğrenciler, Türkiyenin ABye giriş için hazır olduğunu da düşünmektedirler. Türk ve Alman öğrenciler, Türkiyenin laik, demokratik bir ülke olduğu görüşünde hemfikirdirler.

Turkey s candidacy for accession to the European Union (EU) dates back to many years and is still a current and highly disputed issue. This study was conducted to determine the opinions of students at Turkish and German universities on Turkey in relation to the European Union. Two hundred twenty six German students participated in the study from the departments of Turkish Translation and Interpretation and Asian Languages at the University of Bonn, Germany, and 270 Turkish students participated in the study from Ataturk Faculty of Education in Marmara University, Istanbul-Turkey. The research data were collected through a questionnaire created by Dartan, Nas, Akman, and Savran (2004). The questionnaire was prepared in both Turkish and German languages and consisted of 27 items. Five items of the questionnaire aimed at the collection of personal data and 17 items are responded with yes, no, uncertain, no idea. These items were categorized under four dimensions consisting of Turkey s general structure, Turkey s economic and political situation, Turkey s foreign policy, and general opinions on Turkey s accession to the EU. The other 5 items consisted of multiple or one choice questions, which investigated students approach to the EU from different perspectives. According to the findings, responses given by two groups of students have been interpreted comparatively. According to the results of the study, Turkish students specified health issues, economic and political instabilities, and debates over secularism as the fundamental problems in accession of Turkey to the EU. Turkish students believe that Turkey s accession to the EU is a very long process and perhaps a process that would never end. German students had a more positive approach to Turkey s accession to the EU. However, students in Germany highlighted religion, population, and economic factors as the most important obstacles to the accession of Turkey to the EU. Furthermore, contrary to Turkish students, students in Germany believe that Turkey is ready to join the EU. Both groups confirm that Turkey is a secular and democratic country and that it provides a model for the other Islamic countries.
Opinions of students at Turkish and German Universities on Turkey in the Eu accession process
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji