Yabancı yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına yatırım kararları : bir uygulama - Mahmutgil, İsrafil (My University, 2020)
Küreselleşme olgusuyla birlikte ekonomik açıdan güçlü olan ülkeler sadece kendi finansal piyasalarına değil, diğer ülke sermaye piyasalarına da yön verdikleri görülmektedir. Bu ülkelerde tasarruf oranının yüksek olması, faizlerin düşük olması ve kendi ülkelerinde finansal enstrümanların getirilerinin azalması sonucu; sermaye göreceli olarak bol ve getirisi az olan bölgelerden, daha kıt olduğu ve dolayısıyla da getirisinin daha yüksek olduğu ülkelere yönelmesine neden olmuştur. Bu şekilde yabancı yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmek suretiyle riski dağıtma ve daha yüksek getiri elde etme şansını yakalarken; yerel ekonomiler sermaye açığını kapatma, ekonomik yatırımlara yeni finansman kaynağı sağlayıp üretim ve verimlilik artışıyla beraber refah düzeyinde yükseliş sağlama fırsatına kavuşmuştur. Özellikle günümüz teknolojik altyapısı da finansal araç ve piyasa mekanizmalarının sunduğu yeni olanaklar sayesinde sermayenin likiditesini artırmakta ve yatırım yapma kolaylığı sağlamaktadır. Sermaye sınırlı bir üretim unsuru olup, özellikle tasarruf oranı düşük olan Gelişmekte Olan Ülkelerde (GOÜ) başta olmak üzere, bütün ekonomilerin ihtiyaç duyduğu bir kaynaktır. Sermaye ihtiyacı olan ülkeler, kendi ülke sınırları dışında yüksek sermaye kazancı arayan sermayeyi çekmek istemektedirler. Uluslararası sermaye piyasalarında yatırım yapmak hem yatırımcılara, hem de girdiği ekonomilere fayda sağlamakla birlikte ekonomik koşullara karşı hassasiyetleri nedeniyle, yaşanacak beklenmedik geri dönüşler yerel ekonomilere ciddi birtakım maliyetler yükleyebilmektedirler. Ayrıca bu durum, yerel bireysel yatırımcıların zarar etmelerine neden olabilmektedir. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin sermaye piyasalarında piyasa değerinin üçte ikisine sahip olan yabancı yatırımcıların, yatırım davranışlarının bilinmesi yerli bireysel yatırımcıların yatırımlarında doğru tercih yapmaları açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da (BIST): yatırım kararlarını etkileyen gelişmeler, uyruk bazında işlem hacmi dağılımı, uyruk bazında piyasa değeri, yatırım yapan ülkeler ile sahip oldukları portföy değerleri, hisse senedi elde tutma süresi ve yabancı yatırımcı davranışlarının yerel yatırımcılar tarafından anlaşılmasının önemi konuları ele alınmaktadır.

Economically strong countries not only shape their own financial markets but also the other countries' capital markets with globalization. As a result of high saving rates, low interest rates and decreasing returns of financial instruments in their own countries; capital caused it to move from relatively abundant and low profit regions to countries where it is more scarce and hence higher in profit. In this way, while foreign investors have the chance to distribute risk and obtain higher returns by diversifying their portfolios; local economies have the opportunity to close the capital deficit, provide new sources of financing for economic investments, and increase the level of welfare with an increase in production and productivity. Especially today's technological infrastructure increases the liquidity of the capital and provides ease of investment thanks to the new possibilities offered by financial instruments and market mechanisms.Capital is a limited production element and all economies need it especially in developing countries (DC) with low saving rates. Countries in need of capital want to attract capital that seeking high capital gains outside their country's borders. Although investing in international capital markets benefits both investors and the economies it enters, due to their sensitivity to economic conditions, unexpected returns can impose significant costs on local economies. In addition, this may cause losses to local individual investors. It is important to know the foreing investors behavior in terms of making the right choice financial instruments for domestic individual investors, especially foreing investors who have two thirds of the market value in the capital markets of developing economies like us.In this study, developments affecting foreign investors decisions, distribution of transactions on the basis of nationality, market value on the basis of nationality, portfolio values of the investor countries, stock holding time at Borsa Istanbul (BIST) and importance of understanding foreign investor behavior by local investors is discussed.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Capital market; financial investment; financial investment instruments; finansal yatırım; finansal yatırım araçları Capital market; foreign investor; Sermaye piyasası; yabancı yatırımcı