Rüşvet suçu - Küçükince, Alptekin (My University, 2007)
Bu çalısmada rüsvet suçu, iki bölüm altında incelenmistir. ‘’baslıklı Birinci Bölümde ‘’Kamu Idaresi’’ ve ‘’Kamu Görevlisi’’ kavramları açıklanıp, rüsvet suçunun tarihi kökenine, rüsvet suçu ile ilgili ulusal ve uluslar arası düzenlemelere, rüsvet suçuna iliskin olarak Mülga Türk Ceza Kanunu ile 5237 s.lı Türk Ceza Kanunu arasındaki farklara deginilmistir. ‘’Rüsvet Suçları’’ baslıklı Ikinci Bölümde ise ilk olarak rüsvet kavramına, rüsvet suçunun yapısına ve özelliklerine deginilmistir. Bununla birlikte, fail ve maddi unsur bakımından birbirinden farklılık arz eden m.252/ 3’de düzenlenen rüsvet suçu ile m.252/ 5’de düzenlenen rüsvet suçu açısından ortak kabul edilecek olan hususlardan ‘’Yarar’’, ‘’Görev’’ ve ‘’Görev Gereklerine Aykırı Hareket Etme’’ kavramları açıklanmıstır. Rüsvet Suçlarına bu sekilde giris yapıldıktan sonra, m.252/ 3’de düzenlenen rüsvet suçu ile m.252/ 5’de düzenlenen rüsvet suçu aynı bölüm içerisinde fakat farklı baslıklar altında incelenmistir. Daha sonra, her iki suç için ortak kabul edilebilecek; hukuka uygunluk sebepleri, etkin pismanlık hükümleri, yaptırımlar, cezayı arttıran nedenler, bu suçların sorusturulması ve kovusturulması, benzer suçlardan farkları ele alınmıstır. Çalısmada bazı konular, rüsvet suçunun failleri olan rüsvet alanın ve verenin sıfatlarının ve eylemlerinin niteliginden kaynaklanan nedenlerle, rüsvet alan bakımından ayrı, rüsvet veren bakımından ayrı olarak ele alınmıstır. Sonuç bölümünde ise, çalısma bir bütün olarak degerlendirilmeye çalısılmıstır.

In this study the bribe offence has been analyzed under two separate chapters. In the first chapter, entitled “General Information”, the concepts of “Public Administration” and “Public Officer” are defined, and an historical account of bribe offence and national and international regulations concerning the bribe offence are presented along with the distinctions made between abrogated Turkish Penal Code and Turkish Penal Code Nr. 5237. The second chapter of the study entitled “Bribe Offences” starts with analysis of the concept of bribe and it further deals with the structure and features of the bribe offence. The chapter further proceeds with the definitions of the concepts of “Benefit”, “Duty” and “Violation of Duty Requirements” the concepts of which are regarded as common subjects in terms of bribe offence defined by articles 252/ 3 and 252/ 5 of the Penal Code that essentially differ from each other in regard to their attribution towards the offender and corpus delict. After having made such an introduction of bribe offence, the bribe offences defined by article 252/ 3 and article 252/ 5 are analyzed under separate headings within the same chapter. The study further elaborates the matters which could be considered as common for both kinds of offences such as ‘legality reasons’, ‘effective repentance provisions’, ‘sanctions’, ‘causes aggravating punishment, and the examination and prosecution of such offences as well as their differences from similar offences. In this study, the agents of bribe as well as their titles and the nature of their motives, i.e. the person who gives bribe and the person who accepts bribe, are taken separately. In the conclusion chapter, it has been attempted to assess the study as a whole.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Rüşvet_Hukuk