Yetişkin diyabetli bireylerin hipoglisemi korkusunun belirlenmesi - Doruk, Elif (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma yetişkin diyabetli bireylerin hipoglisemi korkusunun belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma 15 Ocak-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında bir devlet hastanesinde dahiliye polikliniğine başvuran, diyabet tanısı olan 481 hasta ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı. Veriler Hasta Tanılama Formu ve Hipoglisemi Korku Ölçeği kullanılarak toplandı. Çalışma verileri değerlendirilirken, nicel değişkenler; ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum değerleriyle, nitel değişkenler; frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistiksel metodlar ile gösterildi. Çalışmada elde edilen bulgular Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) paket kullanılarak sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışma kapsamındaki 481 katılımcıdan %56,3’ü kadın, %43,7’si erkekti. Grubun yaş ortalaması 55,72±13,09 yıldı. Olguların %10,6’sı Tip 1 diyabet, %89,4’ü Tip 2 diyabetti. Hipoglisemi eğitimi alanların oranının %38, eğitim almayanların oranının %62 olduğu bulundu. Hipoglisemi korkusu ile kadınlar, bekar olanlar, insülin tedavisi alanlar, evde kan şekeri ölçümü yapanlar, daha önce hipoglisemi yaşayanlar, diyabetin kronik komplikasyonuna sahip olanlar arasında fark bulundu (p<0,05). Bireylerin eğitim, gelir, sigara kullanma durumları ile hipoglisemi korkusu arasında fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Araştırmaya katılan hastaların hipoglisemi korkularının düşük düzeyde olduğu saptandı. Bireylerin hipoglisemi korkularının düşük olmasına rağmen; tip1 diyabetli bireylerin, kadınların, bekarların, insülin tedavisi alanların, evde kan şekeri ölçümü yapanların, daha önce hipoglisemi yaşamış olanların hipoglisemi korkusunun daha fazla olduğu belirlendi. Diyabet hemşirelerinin diyabetli bireylerin eğitiminde hipoglisemi korkusu olup olmadığını belirleyerek korkusu olanlara gereksinimleri doğrultusunda hemşirelik bakımı planlaması önerilebilir.

Objective: This study was planned as a descriptive study to determine the hypoglycemia fear of adult diabetic individuals. Materials and Methods: The research was conducted by face-to-face interview with 481 patients diagnosed with diabetes who applied to the internal medicine outpatient clinic at a public hospital between January 15 and July 15, 2024. Data were collected using the Patient Diagnostic Form and Hypoglycemia Fear Scale. When evaluating study data, quantitative variables; Qualitative variables with mean, standard deviation, median, min and max values; were shown using descriptive statistical methods such as frequency and percentage. The findings obtained in the study were evaluated using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) package program, with a 95% confidence interval and a significance level of p <0.05. Results: Of the 481 participants in the study, 56.3% were women and 43.7% were men. The average age of the group was 55.72±13.09 years. 10.6% of the participants had type 1 diabetes and 89.4% had type 2 diabetes. It was found that the rate of those who received hypoglycemia training was 38%, and the rate of those who did not receive training was 62%. A difference was found between fear of hypoglycemia and gender, marital status, type of treatment, measuring blood sugar at home, experiencing hypoglycemia before, and being a chronic complication of diabetes (p<0.05). No difference was found between the patients' education, income, smoking status and fear of hypoglycemia (p>0.05). Conclusion: It was determined that the individuals participating in the study had low levels of fear of hypoglycemia. Although the individuals had low levels of fear of hypoglycemia, it was determined that individuals with type 1 diabetes, women, singles, those on insulin therapy, those who measured their blood sugar at home, and those who had previously experienced hypoglycemia had higher fear of hypoglycemia. Diabetes nurses can be advised to determine whether there is a fear of hypoglycemia in the training of individuals with diabetes and plan nursing care for those with fear in line with their needs.
Determining the hypoglycemia fear of adult individuals with diabetes
Keywords: Diabetes complications; Diabetes mellitus; Diyabetes mellitus; Fear of hypoglycemia; Hemşirelik Diabetes mellitus; Hipoglisemi; Hipoglisemi korkusu; Hypoglycemia; Nursing; Şeker hastalığı; Şeker hastalığı komplikasyonları