Kamu ve özel bankalarda stratejik liderlik uygulamalarına ilişkin bir araştırma - Paksoy, Abdullah (My University, 2008)
Bu çalışma, kamu ve özel bankaların sürekli değişim gösteren bir ortamda ayakta kalabilmeleri ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmelerinde önemli bir paya sahip olan üst düzey yöneticilerin stratejik yönetim ve liderlik uygulamalarını temel almaktadır. Bu kapsamda araştırmanın teorik çerçevesinde strateji, yönetim, stratejik yönetim, stratejik liderlik ve stratejik liderlik uygulamaları anlatılmaktadır. Kamu ve özel bankalarda stratejik liderliğe esas kabul edilen bu teorik bilgilerin çalışma hayatında uygulanıp uygulanmadığını, eğer uygulanıyorsa ne ölçüde uygulanabildiğini ölçmek kamu ve özel bankalar arasında bir karşılaştırma yapma amacına yönelik olarak bir araştırma yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında “çalışanların, üst düzey yöneticilerinin stratejik liderlik uygulamalarına ilişkin görüşleri” adlı anket kullanılmıştır. Anket, araştırma evrenini oluşturan kamu ve özel banka genel müdürlük/ genel müdürlük ek hizmet binası evreninin tümüne uygulanmış, fakat kamu bankasında % 23, özel bankada ise % 38 oranında kullanılabilir veri elde edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucunda, gerek kamu bankasında ve gerekse özel bankada stratejik liderlik uygulamalarının genel olarak başarılı düzeyde olduğu fakat geliştirilmesi gereken yanlarının olduğu görülmektedir. Kamu ve özel banka arasında yapılan karşılaştırmada bağımsız iki grup t-testinden yararlanılmıştır. T-testi sonuncunda ise, kamu ve özel bankalar arasında stratejik liderlik uygulamaları açısından % 5 anlamlılık derecesinde anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

This research focuses on strategic managment and leadership applications of members of public and private banks’ top managment who are responsible for providing competitiveness and survival of the company in todays fastly changing world. In this context, theoretical framework includes strategy, management, strategic management, strategic leadership and strategic leadership applications. In this research, we propose to answer whether the theoretical knowledge base on strategic leadership is applied in public and private banks if so finding the scale of these applications by bechmarking public and private banks. In data collection, we applied a questionnaire title as “opinions of employees and top managers about strategic leadership.” The questionnaire research we applied in head office of public and private banks but we got % 23 and % 38 usable data for public and private banks respectively. After statistical analysis of this data collection both public and private banks have succesful applications of strategic leadership. On the other hand, there are some aspect need to be developed in both public and private banks. We use two indipendent t-tests in order to benchmark public and private banks. According to the results of t-tests, we get that there is not a meaningful differences between public and private banks.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Liderlik; Liderlik_Yönetim ve Organizasyon; Stratejik Liderlik