Fetih hadisleri - Aslan, Adem (My University, 2003)
Hz. Peygamber henüz Mekke döneminde, baskı ve işkencelerin devam ettiği bir zamanda, Müslümanların sabırlarını artırmak için, onlara Allah'ın vâdettiği ahiret hayatındaki güzelliklerin yanı sıra dünyada kavuşacakları saadet, zenginlik, hükümranlık ve refahı da müjdelemiş, geleceğe umutla bakmalarını sağlamıştır. O zaman için neredeyse imkansız gibi görünen, hatta hadisleri dinleyen ravileri hayrete düşüren bu müjdelerin bir kısmı henüz Rasûlullah hayattayken bir kısmı da daha sonraki dönemlerde gerçekleşmiştir. Bu çalışmada Müslümanlara ahiret saadeti yanında dünya saadetini de vâdeden Hz. Muhammed'in, bu saadetin açıklaması niteliğinde söylediği, Müslümanların fethedeceği ve hakimiyetlerini ele geçireceği belde ve ülkelere yönelik hadisleri incelenmiştir. Hadislerde geçen beldeler hakkında kısa bir tarihi bilgi verilerek bu beldelerin önemine değinilmiş, beldelere yapılan fetih hareketleri hakkında bilgi verilmiştir. Hadisler incelenirken, her hadisin rivayet şeması verilmiş, metnine yer verilen hadislerin ravileri hakkında cerh- tadil imamlarının görüşleri bildirilmiştir. In the Mekki period when Muslims were still tortured and oppressed in order to increase the patience of the Muslims, the Prophet (peace be upon him) has been giving glad tidings regarding the beauties of the hereafter and the happiness, richness, power and prosperity which Muslims will gain in this world. In this way he has managed to strengthen their hope about the future. Some of the narrations which seemed to contain almost impossible things to the extent that they were amazing even the narrators took place in the life of the Prophet and some others happened in later periods. In this work have been studied the Prophet's narrations regarding the regions and states to be conquered by Muslims. The importance of the conquered regions mentioned in the narrations has been revealed giving short historical information about them and their conquests. During the study of the narrations the scheme of each narration has been shown and the scholars' positive and negative opinions concerning the narrators have been reported.
Keywords: Hadis