Kooperatiflerin finansman sorunları ve çözüme yönelik alternatifler - Çayabatmaz, Yusuf (My University, 2014)
Ekonomik ve ticari faaliyetler gerçekleştirilirken işlerin üstesinden bireysel çabalarla gelebilmek uygun bir seçenek olmayacaktır. Ancak işbirliğine dayalı sistemlerle faaliyetler daha kolaylıkla gerçekleştirilebileceğinden, işbirlikleri sağlamak ve toplumsal dayanışmayı desteklemek amacıyla kooperatifler kurulmuştur. Kooperatifçilik sistemiyle birlikte insanlar sınırlı olan yeteneklerini geliştirme şansına sahip olmuşlardır. Ortaya çıkan sistemle birlikte kooperatiflere üye olan ortaklar, gereksinimlerini karşılamak ve mesleklerini icra etmek amacıyla maddi konular ve işgücü dayanışması noktalarında işbirliği içerisine girerek ekonomik piyasalar içerisinde birlikte faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır. Kooperatiflerin en önemli sorunlarından birisi olan finansman konusunda sorunlarının ortaya konulması ve finansman sorunlarının çözülebilmesi adına alternatif finansman yöntemlerinin kooperatiflerde uygulanabilirliğinin araştırılmasının amaçlandığı bu çalışma sonucunda görüldüğü üzere; alternatif finansman yöntemlerinin kooperatifler için uygulanabilir uygulanabilir nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Ancak konu sadece finansman noktasında ele alınmamalıdır. Çünkü on binlerce kooperatife sahip Türkiye’de kooperatiflerin genel olarak çok başarılı grafikler çizdiklerini söylemek mümkün değildir. Birçok gelişmiş dünya ülkesinde kooperatiflerin GSYİH içerisinde hacimsel olarak ciddi büyüklükte yer tuttuğu düşünüldüğünde kooperatiflerin ülke ekonomileri için önemi anlaşılacaktır. Sonuçta ekonomi piyasaları içerisinde ciddi büyüklükte yer tutan ve milyonlarca insanın ortağı olduğu kooperatiflerde finansman konusunda çözüm sağlanması ve diğer problemlerinin üstesinden gelinmesi noktasında konunun muhatabı tüm taraflarca birlikte hareket edilmesi gerekliliği ortadadır. Üye sayısı bakımından Türkiye nüfusunun yüzde ondan fazlasını kapsayan kooperatiflerin daha etkin biçimde faaliyetlerine devam etmesi sağlanmadığı takdirde toplumsal dayanışmanın en önemli göstergelerinden olan kooperatiflerin varlığını sürdürebilmeleri tehlikeye girecektir. Kooperatif, Finans, Kooperatiflerin Finansmanı, Alternatif Finansman

In realizing economic and commercial actions, it is not an appropriate option to handle issues with personal efforts. Since these actions can be realized more easily only through systems based on cooperation, cooperatives are established in order to provide this cooperation and support social solidarity. Human beings have the chance to improve their limited talents via cooperative systems. The associates, who become members of the emerging system, aim to act together within the economic markets through cooperating in material issues and workforce solidarity to fulfill their needs and carry out their professions. Financing is one of the most important problems in cooperatives. In order to state the problems in financing and solve these shortcomings, this study aims to examine the applicability applicability of alternative financing methods in cooperatives. The result of the research indicates that alternative financing methods are applicable for cooperatives. However, this issue should not be considered only regarding the point of financing, because in Turkey, where tens of thousands of cooperatives exist, it is not possible to argue that the cooperatives are very successful in general. As one considers the fact that cooperatives hold significant volumes in the GDPs of the developed countries, the importance of the cooperatives for the economies will be appreciated. As a result, it is a necessity to act together with all relevant interlocutors in order to solve the issue of financing and other problems in cooperatives, which host millions of associates and hold a significant place in market economies. If the cooperatives in Turkey, which include - in terms of members - more than ten percent of the Turkish population, are not provided with the opportunity to continue their actions in a more effective manner, the survival of these cooperatives that are one of the most important indicators of social solidarity will be at stake. Cooperative, Finance, Financing of Cooperatives, Alternative Financing
Keywords: Alternatif Finansman; İşletme; Kooperatifçilik; Kooperatiflerin Finansmanı; Türkiye