E-learning and an application - Halıcı, Özlem (My University, 2004)
Bu tezin amacı , yeni bir bilgiyi ortaya koymak ve literatürdeki mevcut teorik bilgi ile e-learning proje liderlerinin deneyimlerini birleştirmektir. Türkiye'de e-learning proje liderliği ile ilgili büyük bir bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu tez e-learning sistemini kurmak isteyen şirketlere, üniversitelere ve okullara rehber olabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. E-learning uzaktan eğitimin bir alt kümesidir. Eğitim içeriğinin, internet, intranet, extranet, uydu yayını, interaktif TV, audio/ video tape ve CD-ROM vs. yoluyla elektronik ortamda aktarımıdır. E-learning'in avantajları, bireyin konuyu istediği derinlikte öğrenebilmesi, kendi hızında, iş süreçlerini ve üretimi aksatmadan kısa zamanda eğitim almabilmesi, istenilen yer ve zamanda birey tarafından eğitimin alınmasına olanak vermesi, bireyin bir seferde ne kadar çalışmak istediğine karar verebilmesi, dinlenme aralarını belirleyebilmesi ve önceden öğrendiklerini gözden geçirebilmesi, eğitim masraflarında önemli yer tutan yol ve diğer masraflarını önemli derecede azaltabilmesi, bireyin belli bir zaman dilimi içerisinde ihtiyaç duyduğu bilgiye anında ulaşmasına olanak vermesi, edinilen bilgilerin hızlı bir biçimde hayata geçirilmesine olanak vermesi, teori, araştırma ve vaka analizleri ile pratik hayat arasında ilişki kurulmasını sağlaması ve edinilen bilgilerin hızlı bir şekilde uygulanmasına olanak vermesi, sunduğu seçenekler yardımı ile bireye özgü öğrenme imkanı sağlayarak öğrenme kalitesini arttırması, interaktif bir ortam sayesinde katılanlar arasındaki etkileşimi arttırarak bilgi/ birikimlerin paylaşılmasına olanak vermesi, eğitim materyalinin uygunluğu ve doğruluğunun sürekli gözden geçirilip gerekli değişikliklerin kısa sürede yapılmasına olanak vermesi, teknolojik imkanlar sayesinde zengin işitsel ve görsel tasarımlar eğitimi çekici hale getirmesi ve öğrenmeyi arttırması, bilgi ve birikimlerin hızlı bir şekilde elde edilmesi ile çalışanların hızlı değişen iş dünyasına uyumunun artması, eğitime erişmede çalışanlar arası eşitlik sağlaması, eğitim maliyetlerinde avantaj sağlaması ve ölçme değerlendirme sistemleri ile eğitim içeriğini, eğitimi alan kişinin bilgi ve gelişimini, soruların zorluk derecelerinin izlenebilme kolaylığıdır.

Keeping up with new information and knowing how to use it are, mission critical, activities to busiessess and individuals alike in a market in which competition is no longer characterized. If you were define training as giving people the information and skills needed to complete effectively in the marketplace, many traditional training methods (eg. classroom-based lectures, manuals) are anachronisms in today's fast-paced, information driven economy. With that in mind, enterprises that training programs for a new form of preparing individuals to be productive and thrive in today's society. The growing use of networked technology to deliver training to workers has spawned an entirely new industry, one that has come to be called e-learning. E-learning is the use of internet and digital technologies to create experiences that educate our fellow human beings.For the last 500 years or so learning has largely consisted of physically bringing together learners who are provided knowlegde on a just-in-case basis. However, the digital age is changing both how training is delivered, as well as how we view the roles of learners and teachers. Learning no longer has to be a scheduled, defined event. Learners can now obtain training and support on a just-in-time and just-enough basis, which means learning becomes potentially a daily accurrence, tied tightly to on the job performance. E-Learning can also offer organizations and individuals: The convenience of availability 24 hours a day, 7 days a week. Just - in - time training opportunities. Tremendous cost savings. Reduced time away from the job. Centralized knowledge management
Keywords: AKmu Yönetimi; Eğitim; Elektronik Öğrenme; Mektupla eğitim yapan okullar ve kurslar; Uzaktan Eğitim; Yetişkin eğitimi