Kur’an-ı Kerim’de Esma-i Hüsna ve mesajları - Yarımbaş, Emine (My University, 2000)
KUR'ÂN-I KERÎM'DE ESMÂ-İ HÜSNÂ VE MESAJLARI (ÖZET) Kur'ân-ı Kerîm'de Esmâ-i Hüsnâ ve Mesajları isimli tezimizde Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'a nisbet edilen isimleri tesbit ederek açıklamayı amaçladık. Giriş bölümünde ilk olarak isim ve sıfat kelimelerinin etimolojisi, esmâ-i hüsnânın önemi konularına yer verildi. Ayrıca Kur'ân'a dayalı esmâ-i hüsnâ çalışmaları tanıtılarak bu çalışmalarla ilgili kısa bilgiler verildi. Daha sonra Esmâ-i Hüsna ile İlgili Bazı Problemler başlığının altında Allah'ın zâtı ile sıfatları arasında ne tür bir ilişkinin olduğunu kavramak için zât-sıfat ilişkisi ve Allah'a nisbet edilen isimlerin belli bir sayı ile sınırlı olup olmadığının tesbiti için isimlerin sayısı konularına yer verildi. Giriş bölümünde son olarak bu çalışmada takip edilen yönteme dair bilgiler verildi. İsimlerin açıklamalarının büyük bir yer kapladığı (yaklaşık seksen sayfa) Birinci Bölümde Kur'ân'dan tespit edilen ve dağınık halde bulunan isimlerin anlatımında belli bir tasnif modeli belirleyebilmek için bu güne kadar yapılan çeşitli tasnif şekilleri tanıtılmıştır. Bunlardan hareketle Allah'ın zâtı ve zâtın dışındaki taalluk alanlarını dikkate alarak yeni bir tasnif şu şekilde oluşturulmaya çalışılmıştır: I. Kur'ân'da müfred sîga ile geçen isimler A. Allah'ın zâtını ile ilgili isimler B. Kâinatla ilgili isimler 1. Allah'ın ilmini ilgilendiren isimler 2. Allah'ın kudretini ilgilendiren isimler 3. Allah'ın yaratıcılığını ilgilendiren isimler 4. Allah'ın merhamet ve lütfunu ilgilendiren isimler II. Kur'ân'da terkib şeklinde geçen isimler A. İzafet terkibi hâlinde geçenler B. Zû ile bağlananlar C. Edatlarla bağlananlar III. Kur'ân'da mufâdale sîgası ve cemî sîga ile geçen isimler Esmâi hüsnânın mesajları konusunu incelemeye çalıştığımız İkinci Bölümde daha önceki bölümde zikri geçen isimler kendi içinde çeşitli gruplara ayrılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu gruplandırmada Allah ile insan ve kâinat arasındaki ilişki esas alınmıştır. Tezin Sonuç bölümünde mevzû kısaca özetlenerek ulaşılan neticeler verilmeye çalışılmıştır. BEAUTIFUL NAMES OF GOD İN THE HOLY QURAN AND IT'S MESSAGES (

) The purpose of the study is to disclose the names attributed to Allah in the Holy Quran. To meet this purpose the introduction reviews the terms of 'ism-names' and 'sifat-attributes', and discusses the important topics on the Beautiful Names. Followed these general reviews, it raises the two basic questions; 1) Is there any connection between the essence of Allah and human beings and cosmos ? If there is, what is it? 2) Is it possible that the names attributed to Allah are limited by numbers? In order to answer these questions, it examines 'the relationship between His essence and His attributes' in the section named 'some problems related with the Beautiful Names' for the first question, while it gives a start point for the second question with 'the numbers of names'. Finally, it deals with the method used in this study. The first chapter begins with the previous researches in this area until now. In particular by focusing on the classification's forms from them, it is to determine a clear classification's form for the names attributed to Allah but in scattered. Taking into consideration the related areas to the essence of Allah and the outside of it as well, this chapter forms a new classification as follows; I. Names mentioned with single-capacity in the Quran A. Names related with the essence of Allah B. Names related with the cosmos 1. Names that remind of the Wisdom of Allah 2. Names that remind of the Omnipotence of Allah 3. Names that remind of the Creativity of Allah 4.Names that remind of the Mercy and Grace of Allah II. Names mentioned in the form of compound in the Quran A. Names as compound of relativity B. Names tied up with its master C. Names tied up with the particles III. Names mentioned with plural-capacity in the Quran The second chapter examines 'the messages of Beautiful Names'. It also evaluates the names mentioned in the previous chapters, dividing them into different categories. These categories are basically founded on the relationship between Allah and human beings and cosmos. The final chapter presents the conclusion of this study, followed by a brief summary of the previous discussions.
Keywords: Akaid ve kelam; Kuran