Anadolu’da deri giyim tarihi - Kopan, Demet (My University, 2008)
Deri ve deri ürünleri sektörü birçok disiplini alt sektör olarak kapsamakta ve bu sektörlerin içsel uyumu ile birlikte uzun yıllardır ülke ihracatında sürükleyici bir rol oynamaktadır. Sektör tarihimizin en eski ve yerleşik sektörlerinden biri olma özelliğini de korumaktadır. Geçmişten günümüze deri, genellikle çanta, kemer, cüzdan ve benzeri giyim aksesuarlarında yaygın olarak kullanıldığı gibi, deri işleme teknolojilerinin gösterdiği gelişim sayesinde hazır giyim ve ürünlerinin pek çoğunda da yaygın olarak kullanıla gelmiştir. Rekabet şartlarının giderek zorlaştığı günümüzde deri giyim sektöründeki yerimizi kalıcı kılmak ve özgün tasarımlarla dünya piyasasında sektörün lider ülkelerinden biri konumuna geçmek, ülkemiz ekonomisi için son derece önem taşımaktadır. Tasarımcı, sürekliliği olan özgün tasarımlar yaratabilmek için, yaşadığı coğrafyanın tarihi ve kültürel yapısını çok iyi bilmeli ve özümsemelidir. Bu görüşten yola çıkılarak konu, ilk çağlardan günümüze kadar “ Anadolu’da Deri Giyim Tarihi” başlığı altında incelemeye alınmıştır. Birinci bölümde; derinin yapısı ve eldesi hakkında altında derinin kimyasal yapısı, deri üretimi, tabaklama ve deri çeşitleri ve kullanıldığı yerler ile ilgili bilgiler genel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde; dericilikte kullanılan araç ve gereçlerden kesim ve tıraşlamada kullanılanlar, oyma ve delmede kullanılanlar, birleştirmede kullanılanlar ve diğerlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde dericilikte uygulanan süsleme tekniklerinden söz edilmiş ve bu teknikler kullanılarak süslemesi yapılmış bazı deri giyim örneklerine yer verilerek konumuz desteklenmiştir. Dördüncü bölümde; Türklerin Anadolu’ya girişinden önce Anadolu’da deri kullanımı başlığıyla, ilk çağlar, Sümerler; Hititler, Troya Uygarlıkları, Frigler, Helenistik Dönem Uygarlıkları ve Romalılarda dericilik ve derinin giyimde kullanımı hakkında bilimsel literatürler sunulmuştur. Beşinci ve son bölümde ise; Türkler ve deri kullanımı başlığı altında Selçuklular, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet dönemi dericiliği ile ilgili kısa bilgilerle birlikte bu dönemlerdeki deri giyimi hakkındaki bilgilere yer verilmiştir.

The sector of leather and leather products involves a lot of disciplines as sub-sectors; and throughtout internal consistency of those sectors it plays a driving role in our country’s export ability for long years. This sector also keeps the feature of being one of the oldest and most stable sectors in our history. From the past till today leather products generally has been widely used both as bag, belt, wallet and similar clothing accessories, it has also been used widely in fabricated clothing and its products as the result of some innovations in leather processing technologies. To prevent our position in leather clothing market and to become one of the leader countries in the world by means of original designs is very important for our country’s economy in those days that competiton conditions are becoming more and more difficult day by day. Designer has to know and initialize the history and cultural formation of the geography that he or she lives in to be able to create original designes that has sustainability. From this aspect of view the subject from the prehistorigical ages till today has been inspected under the title of “The Leather Wearing History in Anatolia” İn the section one under the title of general information about the structure and production of leather; the chemical structure; leather production; dressing, and leather species; and their application places has been evaluated generally. İn the section two; tool and equipments that are used in leather processing, for cutting and shaving, for carving and drilling; and for painting etc. were given place. İn the third section; the adorn techniques, that were used in leather industry took place. And our subject was supported by allocating some pages to some leather wear samples. İn the fourth section; under the title of “use of leather in Anatolia before the Turks ” the information about the use of leather in early ages, in Sumerian, Hittities, , in Troia civilizations, Phrygians, Helenistic era civilizations and in Roman empire were studied. İn the fifth and last section; under the title of “Turks and the usage of leather” the leather workmanship in Selçuk Turks; Ottoman era, and Republician era were studied as summaries. And the information about leather wear in those periods has been added with some short additional informations
Keywords: Deri_Hazır Giyim; Tarih_Hazır Giyim; Tekstil