Hareket eğitimi programının 4-6 yaş grubu çocuklarda motor beceri ve vücut kompozisyonu üzerine etkisinin incelenmesi - Özbar, Nurper (My University, 2007)
Çalışmamız, 4–6 yaş grubu okul öncesi dönem çocuklarının temel motor becerilerinin ve vücut kompozisyonlarının, hareket eğitimi aracılığıyla geliştirilmesine katkıda bulunmak, okul öncesi eğitim programlarında uygulanabilecek hareket eğitimi etkinliklerinin geliştirilebilmesine destek sağlamak ve bu alanda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutabilmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamıza 35’i deney, 35’i kontrol olmak üzere toplam 70 çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubuna 1 eğitim öğretim yılı boyunca haftada 3 gün 1’er saat süreyle hareket eğitimi uygulanırken, kontrol grubu günlük okul öncesi eğitim programına devam etmiştir. Değerlendirme her çocuk için ayrı ayrı motor beceri (denge, çeviklik, esneklik, top yakalama, top fırlatma, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sürat koşusu ve pençe kuvveti) ve vücut kompozisyonu (çap, çevre, boy, kilo, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği ve deri kıvrım kalınlığı) ölçümü yapılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara programın uygulanması öncesinde ön test ve program sonucunda son test uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 11.0 paket kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerlendirmesi için eşleştirilmiş t testi, grupların minimal ve maksimal değerlerinin belirlenmesi için tanımlayıcı istatistik, gruplar arası karşılaştırma için bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; deney grubunun, ön-son test; vücut kompozisyonu, çap, çevre, triceps deri kıvrım kalınlığı ve motor beceri ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde, supscapula deri kıvrım kalınlığı ve beden kitle indeksi ölçüm değerlerinde ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Biceps, chest, abdominal, suprailiak, thigh ve calf deri kıvrım kalınlığı ve %yağ değerlerinin ön ve son testleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Kontrol grubunun, ön-son test; vücut kompozisyonu, çap, çevre, deri kıvrım kalınlığı ve motor beceri ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde, triceps deri kıvrım kalınlığı ölçüm değerinde ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu arasındaki farka bakıldığında; boy, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği, önkol çevresi, biceps, triceps, chest, abdominal, suprailiak, thigh deri kıvrım kalınlığı, %yağ, statik denge, dinamik denge, esneklik, yakalama, fırlatma, uzun atlama, dikey sıçrama, sürat, sağ pençe ve sol pençe kuvveti ölçümleri ortalamalarında, deney grubu lehine (p<0,01) düzeyinde; abdominal çevre; supscapula, calf deri kıvrım kalınlığı; beden kitle indeksi ve çabukluk ölçüm ortalamalarının gruplar arasındaki farkı ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Kilo; biacromial, biiliac, bitrochanter, göğüs, humerus ve femur çap; baş, omuz, göğüs, kalça, biceps, uyluk ve calf çevresi ölçümlerinin ortalamalarının gruplar arasındaki farkında anlamlılık tespit edilememiştir (p>0,05). Bağımsız örneklem t-testi sonuçlarına göre 4-6 yaş grubu deney ve kontrol gruplarının her ikisinde de kız ve erkek çocukları arasında cinsiyet açısından yapılan ölçümlerde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. OBSERVING THE EFFECT OF MOVEMENT EDUCATION PROGRAMME ON MOTOR SKILLS AND BODY COMPOSITION FOR CHILDREN OF 4-6 AGES

The aim of this study was to contribute to the improvement of basic motor skills and body compositions of pre-school children between the ages 4-6 with the help of movement education programme; to provide support to the development of activities to be used in the pre-school educational programme and to open way to further studies. 70 children participated voluntarily to this study, the subjects consist of two groups: 35 experimental group and 35 control group. The control group continued with the routine pre-school educational programme while the experimental group was given movement education programme for 1 academic year, being 3 days a week, 1 hour for each day. Assesment was performed for each children separately by measuring motor skills (balance, agility, elasticity, catching the ball, throwing the ball, static long jump, vertical jump, speed run and paw strength) and body composition (diameter, perimeter, height, weight, stroke length, sitting height and skinfold thickness). A pre-test prior to the application and a post-test at the end of the programme were performed to the participants and SPSS 11.0 package programme was used for statistical analysis. Paired sample t-test for assesment of pre and post-tests for experimental and control groups among each other, descriptive statistics for detecting the minimal and maximal values of groups, independent sample t-test for comparison or intergroups were used. As a result of the statistical analysis, a significant difference was detected for control group, (p<0,01) for body composition, diameter, perimeter, triceps skinfold thickness and motor skills; (p<0,05) for supscapula skinfold thickness and body mass index. No significant difference was found between biceps, chest, abdominal, suprailiac, thigh and calf skinfold thickness and fat percent values (p>0,05). A significant difference of (p<0,01) for control group’s measurement values for body composition, diameter, perimeter, skinfold thickness and motor skills and (p<0,05) for triceps skinfold thickness was detected. When looking into the difference between experimental and control group, a significant difference in favor of the control group (p<0,01) has been detected in the difference of groups average measurements of height, stroke length, sitting height, forearm perimeter, biceps, triceps, chest, abdominal, suprailiac, thigh, skinfold thickness, fat percent, static balance, dynamic balance, elasticity, catching, throwing, long jump, vertical jump, speed, right paw and left paw strength; while a significant difference has been detected in the difference between the groups (p<0,05) among the average measurements of abdominal perimeter, supscapula, calf skinfold thickness, body mass index and rapidness. No significance has been detected between experimental and control groups in the difference of the average measurement of weight, biacromial, biiliac, bitrochanter, chest, humerus ve femur diameter, head, shoulder, chest, hip, biceps, thigh and calf perimeter (p>0,05). No significant difference was found in the measurements according to independent sample t-test results, that were performed in order to determine any difference between male and female children of ages 4-6 in experimental and control groups (p>0,05).
Keywords: Hareket Eğitimi; Motor Becerisi; Okul Öncesi Eğitim; Spor, Çocuklarda; Vücut Kompozisyonu