Life cycle assessment of crude oil processing plant in Sudan - Mohammed, M. Abdelgadir (My University, 2021)
Artan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan fosil yakıtların neden olduğu iklim değişikliği, son yıllarda küresel bir sorun haline gelmiştir. Bu ihtiyacı karşılamaya katkıda bulunan en önemli sektörlerden birisi taşıt yakıtlarının üretimidir. Petrol rafinerileri, farklı türdeki taşıt yakıtlarının üretiminde ortaya çıkan çevresel yüklerin analizinde en önemli noktadır. Bu küresel mücadeleye katkı sunmak için tüm üreticilerin benzer bir anlayışla çalışması gereklidir; bu anlayış sosyal olarak uygun, teknik olarak fizikle, ekonomik olarak sürdürülebilir, ve minimum çevresel etkilere sahip süreçler geliştirmektir.Benzin ve dizel gibi petrol ürünleri çevre üzerinde oldukça belirgin olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle, ham petrol saflaştırma işlemleri esnasında ortaya çıkan çevresel etkiler daha iyi değerlendirilmelidir. Bu nedenle, çevresel konularla ilgili artan müşteri farkındalığına bir cevap olarak keşif, üretim, ve işletim aktiviteleri mevcut ve gelecekteki çevresel düzenlemeler/ politikalar açısından analiz edilmelidir.Bu araştırma projesi Sudan’daki bir ham petrol işleme tesisinin kapsamlı bir Yaşam Döngüsü Analizine (YDA) odaklanmaktadır. Amaç, Sudan’daki petrol saflaştırma işlemleri esnasında ortaya çıkan çevresel etkilerin SimaPro yazılımı kullanılarak YDA yöntemiyle analiz edilmesidir. Doğru analiz sonuçlarına ulaşabilmek için, öncelikle, tesisteki tüm işlem basamakları materyal, teknoloji ve enerji kategorilerine bölündü. İkinci olarak, bu kategorilere ait envanter verileri toplanarak; envanter verileri tesis bazında ölçümler veya çevrimiçi veritabanları yardımıyla elde edildi. Gerekli envanter verileri toplandıktan sonra, Sudan ham petrol tesisi için, ISO14040 YDA çerçevesi kapsamında etki değerlendirme aşaması gerçekleştirildi. YDA çalışmasının sonuçları kapsamlı bir şekilde yorumlanarak ve detaylı bir tartışma sonucu alternatif üretim yöntemleri ve yüksek çevresel etkileri olan işlemlere ait azaltıcı önlemler önerildi.

Climate change, caused primarily by fossil fuels used for meeting the increasing energy demand, has become a global concern since the last decade. One of the most important sectors contributing to this demand is transport fuel production. Petroleum refining is the hotspot for lifetime environmental burdens generated by producing different types of transport fuel. All companies must work in an identical pattern to respond to this global challenge, i.e., socially appropriate, technically feasible, economically sustainable, and with minimal environmental impacts.Petroleum products such as gasoline and diesel are fossil fuels that significantly negatively impact the environment. In particular, the impacts associated with the oil upstream and downstream activities need to be further evaluated.Hence, this research focused on conducting a comprehensive Life Cycle Assessment (LCA) of Sudan's crude oil processing plant. It analyzes the environmental impacts of the Sudan crude oil upstream and downstream operations using an LCA methodology applied via Simapro software. At first, all operation stages in the plant were divided into categories of materials, technology, and energy to achieve reasonable assessment results. After that, all inventory data collected from natural resources and online databases. After completing all the required inventory, the impact assessment phase of the LCA study followed the ISO14040 LCA framework for the Sudan crude oil processing plant. Finally, the results of the LCA study are to be interpreted, discussed. Recommendations were given for alternative practices or reducing the impacts of operations that have very high adverse environmental effects.
Keywords: Chemical engineering; Fosil yakıtlar; Fossil fuels; Kimya mühendisliği; Petrol; Petroleum; Sudan; Yaşam Döngüsü AnaliziSudan Ham PetrolüÇevresel EtkilerKarbon AyakiziHam petrol rafinerisi CO2 emisyonlarıDizel üretimiEnergy tüketen ürünlerBenzin üretimiEmisyon azaltımı Life cycle assessment (LCA)Sudan crude oilEnvironmental impactsCarbon footprintCrude oil refining CO2 emissions.Diesel production.Energy-consuming products.Gasoline productionRefining emissions