Yeni Bir Yaklaşımla Genç Bireylerde Kalp Sağlığı Takibi için Web ve Mobil Uygulama Geliştirilmesi - FAK, ALİ SERDAR; DOĞAN, BUKET; ALTIKARDEŞ, ZEHRA AYSUN (My University, 2019)
Kardiyovasküler hastalık riskini tetikleyen hipertansiyon, obezite, diyabet gibi önlenebilir hastalıkların ve risk faktörülerinin sıklığı ülkemizdekigenç bireylerde hızla artmaktadır. Bu hastalıkların kontrollü bir şekilde takip edilebilmesi ve önlenebilmesi için Marmara Üniversitesiöğrencilerinin demografik ve sağlık verilerinin kayıt altına alınmasını ve izlenmesini sağlayan web ve mobil uygulamanın geliştirilmesisağlanmıştır. Böylece, Framingham risk skoruna göre öğrencilerin 10 yıllık kardiyovasküler risklerinin hesaplanarak görüntülendiğive kişiye özel hale getirilmiş tıbbi önerilerin e-posta yoluyla bildirildiği bir web platformu PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuştur.Öğrencilerin ilerleyen zamandaki kardiyovasküler hastalık risklerinin takip edilebildiği bu platform, yüksek risk grubunda olan bireylerinrisk seviyelerinin normale indirilebilmesi için farkındalıklarını arttıran bir işlevselliğe sahiptir. Hazırlanan web platformunun desteklenmesiiçin, Marmara Üniversitesi öğrencilerinin kendi sağlık durumlarını takip edebilecekleri, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirici bildirimlerledestekleneceği ve yaşam kalitelerini arttırabilmeleri için bir standart oluşturulmasına yardımcı olacak “Sağlıklı Kalpler” adındaAndroid ve iOS platformlarında kullanılmak üzere bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama içerisinde adım sayar, egzersiz ekleme,listeleme, sağlıklı beslenme ve güncel sağlık durumunu izleme gibi fonksiyonlar bulunmaktadır.

The incidence of preventable diseases such as hypertension, obesity and diabetes which triggers the risk of cardiovascular disease increases rapidly in young individuals in our country. In order to monitor and prevent these cardiovascular risk factors and diseases in a controlled way, a web and mobile application was developed to record and monitor demographic and health data of Marmara University students. Thus, a web platform was created using PHP and MySQL, in which 10-year cardiovascular risks of students were calculated according to Framingham Risk Score and displayed and personalized medical recommendations were notified to them via e-mail. This platform, in which students can monitor the risks of cardiovascular disease in the future, has a functionality that increases the awareness of individuals in high-risk groups in order to normalize their risk levels. In order to support the web platform, a mobile application has been developed for use on Android and iOS platforms called “Healthy Hearts” which will allow Marmara University students to follow their own health status, be supported with awareness-raising notifications about heart health and help to establish a standard for improving their quality of life. This app includes functions such as step counts, exercise addition, listing, healthy eating and monitoring of current health status.
Developing Web and Mobile Applications for Heart Health Monitoring in Young People with a New Approach
Keywords: Tıbbi İnformatik