Roma hukukunda köle mülkiyetinin sınırları - Eren, Selahattin (My University, 2017)
Mülkiyet hakkının konusunu oluşturan köleye, ticarî yaşamda efendi adına hareket edebilmesi için, eski zamanlardan beri fiil ehliyeti tanınmıştır. Bir insan olarak kölenin kişiliğinin tanınıp efendinin kötü muamelelerine karşı korunması ise İmparatorluk döneminde çıkarılan yasa ve emirnamelerle mümkün olmuş; teoride sınırsız olduğu kabul edilen köle üzerindeki mülkiyet hakkı zaman içinde sınırlamalara tâbi tutulmuştur. Her ne kadar Gaius tarafından malvarlığının korunması esasına dayandırılsa da, bu sınırlamalar köle ayaklanmalarına karşı kamu yararı ve devletin güvenliği düşüncesiyle getirilmiştir.
Keywords: : köle, mülkiyet sınırlamaları, kötü muamele, kişiliğin korunması