II. Abdülhamid’in kızı Naime Sultan’ın hayatı - Bağce, Betül Kübra (My University, 2008)
II. ABDÜLHAMİD’İN KIZI NAİME SULTAN’IN HAYATI Osmanlı Devleti’nin dağılma döneminde yaşamış bir padişah kızının (sultan) hayatı, o dönemin saray yaşantısını anlamak için iyi bir örnektir. Bundan dolayı bu çalışmada, Naime Sultan’ın doğumu, yetiştirilmesi, evliliği, şahsiyeti ve sosyal hayatı incelenerek bir döneme ışık tutulmaya çalışılmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nda dünyaya gelip, hanedânın sürgüne gönderilmesi ile büyük bir sefalet içinde Arnavutluk’ta hayata veda eden Naime Sultan’ın hayat öyküsü, aynı zamanda bir dönüşümün de hikâyesidir. Bu devirde Osmanlı Devleti’nde Tanzimat ile başlayan Batılılaşma süreci daha da hız kazanmıştır. Aynı şekilde bu süreç, Naime Sultan’ın hayatında da izlenmiş olacaktır.

THE LIFE OF ABDULHAMID II’S DAUGHTER NAİME SULTAN The life of a padishah’s daughter who lived during the reing of dispersion of Ottoman Empire; is a good example for understanding that age’s palatial life. Therefore, in this wak, it is tried to enlighten a period of time, researching the birth of Naime Sultan, her growing up, her marriage, her personality and social life. The life story of Naime Sultan, who was born in Dolmabahçe Palace and died in Albania in an extreme poverty caused by the exile of the dynasty; is also a story of a metamorphose. In that period, Westernisation Process of Ottoman Empire, started during the Age of Regulations (Political Reforms in 1839) reached a much more greater pace. In the same way, this process can be seen through the personal life of Naime Sultan, as well.
Keywords: Naime Sultan, 1876-1945; Türkiye_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918