Effects of conspicous print, pictorial icons and color coding on the effectiveness of F-16 flight manual warnings - Erdinç, Oğuzhan (My University, 2001)
F-16 UÇUŞ KILAVUZLARINDAKİ UYARILARIN ETKİLİLİĞİNDE, DİKKAT ÇEKİCİ YAZIMIN, RESİMLİ SEMBOLLERİN VE RENGİNETKİLERİ Emniyet uyarılarının tasarımı ve kullanımı, ergonomide geniş ölçüde araştırılan bir konu olmuştur. Bu tez çalışmasında, temel uyarı tasarım konularının sunulması ve Hava Harp Okulu'nda gerçekleştirilen bir deney ile, F- 16 uçuş kılavuzlarındaki uyarıların etkililiği üzerinde renk, resimli sembol ve çerçeve kullanımı gibi fiziksel tasarım faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. I. Bölümde, uyarıların ergonomideki yeri ve ürüne bağlı emniyet konuları geniş bir açıdan ele alınmıştır. Tehlike minimizasyonunun aşamaları ve takiben uyarı tasarımının amaçları sunulmuştur. II. Bölümde uyarılarla ilgili tanımlayıcı bilgiler bulunmaktadır. Görsel uyarıların etkililiği ve önemli faktörler, konuyla ilgili kaynak araştırmasının bulguları, anlama ve hafızaya yönelik psikoloji teorileriyle beraber işlenerek, F-16 uçuş kılavuzları üzerinde yapılan deney için teorik temel oluşturulmuştur. III. Bölümde kullanım kılavuzları ve kullanım kılavuzlarındaki uyarıların fonksiyonlarına ve özelliklerine ilişkin bilgilere yer verilmiştir F-16 Uçuş kılavuzları üzerindeki deney ile ilgili teknik altyapı bilgileri, deneyin tasarım ve uygulama aşamaları, elde edilen verilerin istatistik analizi IV. bölümde sunulmuştur. Son olarak V. bölümde, tez çalışması sonunda varılan sonuçlar ve değerlendirmeler ortaya konmuştur.

EFFECTS OF, CONSPICUOUS PRINT, PICTORIAL ICONS,AND COLOR CODING ON THE EFFECTIVENESS OF F - 16 FLIGHT MANUAL WARNINGS Design and utilization of warnings have been widely researched in ergonomics. In this study, it was aimed to present the basic warning design concept, and to research the influence of certain physical warning design factors; color coding, pictorial icon and border use on the effectiveness of flight manual warnings. In Chapter I, the position of warnings in ergonomics and product related safety concept was dealt with, in a broad view. Stages of hazard minimization and objectives of warning design were presented. Chapter II included definitive information about warnings. Effectiveness of visual warnings and influential factors were elaborated along with relevant literature survey findings and a brief review of psychological theories on comprehension and memory in this chapter, to form a basis for experiment conducted on F- 16 flight manual warnings. In Chapter III, function and features of manuals and manual warnings were identified more particularly. Technical background, design and performance of experiment on the effectiveness of F - 16 flight manual warnings, statistical analyses of data and obtained results were presented in Chapter IV. Consequently, conclusions and recommendations for future research are elaborated in Chapter V.
Keywords: Askeri Teçhizat; F- 16; Havacılık; Uçaklar