Şirketlerin sosyal medya verileri ve finansal oranları ile etkinlik analizi : BIST100 üzerine bir araştırma - Şahin, Osman Nuri (My University, 2022)
Çağımızda internetin dünya çapında kullanımının artması ile birlikte internet temelli teknolojiler ve gelişmeler günlük yaşamda ciddi bir değişim yaşanmıştır. Bu gelişmelerin başlıcalarından biri de sosyal ağlardır. Sosyal ağlar artık bireyin günlük yaşamında neredeyse her dakika yer almaktadır. Dolayısıyla birçok alanda olduğu gibi finansal hayatta da sosyal ağların çok önemli bir yeri olduğu aşikardır. Şirketlerin finansal güçleri ve performansları hem şirket için hem de ülke için önem arzetmektedir. Şirketlerin finansal güçlerinin desteklenmesi ve performanslarının artırılması için birçok unsurdan faydalanıldığı gibi sosyal ağlardan da faydalanılmaktadır. Sosyal ağların finansal veriler ile birlikte etkin olarak şirketler tarafından kullanılması söz konusu finansal güçleri ve performansları açısından çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı da bu kapsamda şirketlerin sosyal ağ verileri ve finansal verilerinin kullanılarak etkinliklerinin ölçülmesi ve etkin şirketlerin sıralanmasıdır. Araştırmada BIST100’den araştırma kapsamına dahil edilen şirketlerin sosyal ağ ve finansal oran verileri kullanılarak veri zarflama yöntemi ile etkinlik ölçümü gerçekleştirilmiş ve sonrasında etkin olan şirketler TOPSIS yöntemi ile kendi aralarında sıralanmıştır. Çalışma bulgularında şirketlerin bir kısmının etkinlik ölçümüne konu olan tüm alanlarda etkin olduğu, kalan kısmının ise bazı alanlarda etkin olduğu bazı alanlarda ise etkin olmadığı görülmüştür. Ulusal literatürde bu konuya yönelik çalışmaya rastlanılmamış olması bu çalışmanın önemli bir boşluğu dolduracağı öngörülmektedir.

In our age, with the increase in the use of the internet worldwide, internet-based technologies and developments have experienced a serious change in daily life. One of the most important of these developments is social networks. Social networks are now included in an individual's daily life almost every minute. Therefore, it is obvious that social networks have a very important place in financial life, as in many areas. Financial strengths and performances of companies are important both for the company and for the country. In order to support the financial power of companies and increase their performance, many factors are used as well as social networks. The effective use of social networks together with financial data by companies is very important in terms of their financial strength and performance. In this context, the aim of this study is to measure the efficiency of companies using social network data and financial data and to rank effective companies. In the research, efficiency measurement was carried out with the data envelopment method by using the social network and financial ratio data of the companies included in the scope of the research from BIST100, and then the active companies were ranked among themselves with the TOPSIS method. In the findings of the study, it was seen that some of the companies were effective in all areas subject to efficiency measurement, while the rest were effective in some areas and ineffective in some areas. The fact that there is no study on this subject in the national literature is expected to fill an important gap in this study.
Keywords: Basın; Corporations; DATA ENVELOPE ANALYSIS; Economics; Ekonomi; ETKİNLİK ANALİZİ; EVENT ANALYSIS; FINANCIAL ANALYSIS; FINANCIAL RATIOS; FİNANSAL ANALİZ; FİNANSAL ORANLAR; Press; Social media; SOSYAL AĞ; Sosyal medya; Şirketler; VERİ ZARFLAMA ANALİZİ SOCIAL NETWORK