Hizmetlerin tespiti ile asgari işçilik incelemelerinde delil olarak kullanılabilecek kavramlar - Topcu, Umut (My University, 2011)
HİZMETLERİN TESPİTİ İLE ASGARİ İŞÇİLİK İNCELEMELERİNDE DELİL OLARAK KULLANILABİLECEK KAVRAMLAR Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kuruluş amacı kişilerin sosyal güvenliklerini sağlamak olmakla birlikte aynı zamanda aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sistem oluşturmaktır. Ancak istihdam üzerindeki mali yükümlülüklerin yüksek olması, denetim sisteminin fonksiyonel olarak yapılandırılmamış olması, kamu kurumları arasındaki koordinasyon eksikliği, insanlar arasında sosyal güvenlik bilincinin düşük olması, sosyal güvenlik hizmetlerinin yeterli niteliğe sahip olamaması, çalışma ilişkilerinde meydana gelen değişimler ile mevzuattan kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle Kurumun bu yasal görevlerini tam olarak yerine getirdiği söylenemez. Bu noktada, mevzuattan kaynaklanan sorunlar ile denetim sistemindeki zayıflığın ayrıca üzerinde durulması gerekmektedir. Mevzuat ile denetim siteminin kesiştiği noktalardan biri “delil” konusudur. Delil konusu, hem sosyal güvenlik mevzuatını uygulayanlar hem de bu mevzuatın uygulandığı kişiler açısından hayati öneme sahiptir. Çünkü delil kavramı, bir yandan Kurum’ un aktüeryal dengesinin korunmasını ilgilendirirken diğer yandan da sigortalıların hak kayıplarının önlenmesi açısından kritik bir değere sahiptir. Çalışmada, sigortalılığın tespitinde kullanılan asgari işçilik incelemeleri ile hizmet tespitlerinde delil olarak kullanılabilecek araçlar öğreti ve yargı kararları ışığında açıklanmaya çalışılacaktır.

TOOLS USED AS AN ARGUMENT İN FİXİNG OF SERVİCES AND MINIMUM EMPLOYEES ANALYSIS Addition to aiming to ensure personel security, business basis of Social Security İnstitution is also to maintain a sustainable system in terms of fiscal and actuarial equilibrium.Yet, because of high financial obligations on employment,absence of restructing of control system,lack of coordination of public bodies,low attention to social security,ineligible of social security services,changes in work association and some issues in legislation, it is can not be said that İnstitution makes its legal functions perfectly.At this point it is also necessary to stress issues in legislation and inadequacy of control system. Another intersection point of legislation and control system is argument.Argument is vital for both who apply social security legislation and whom legislation is being applied to.Because ,concept of argument in one side is associated with maintaining actuarial equilibrium and in another side it has a great value in terms of counteracting forfeiture of ınsured workers. İn this study,we will explain minimum employees analysis which are being used in determining being covered by old age ınsurance and tools which are argument to fix of services under the light of court and doctrine decisions.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; İşçilik