Geribeslemeli dijital yönlendirmeli donanım kullanımının bisiklet sporuna katılım katkısının incelenmesi - Demir, Tevfik Serman (My University, 2025)
Geribeslemeli Dijital Yönlendirmeli Donanım Kullanımının Bisiklet Sporuna Katılım Katkısının İncelenmesi Amaç: Pedal jeneratörleri, pedal çevirmeyle üretilen mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Başlangıçta eğitim araçları ve acil durum güç çözümleri olarak geliştirilen bu ürünler, geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltmaya katkıda bulunabilineceğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, yer değiştirmeksizin oturarak, konforlu ortamda bisiklet sürmenin kişinin egzersiz kalitesini öznel ve niceliksel olarak etkileyip etkilemediğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Pedal jeneratörü donanımı (K-TOR) (18-28 yaş) grubundaki 40 katılımcıya sekizer dakika kullandırılmıştır. Yapılan Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketleri ile sosyo demografik özellikler, katılımcıların donanımı kullanma sonrası spora teşvik durumları ölçümlenip, değerlendirilmiştir. Bu fiziksel aktivite esnasında kalp atış hızı, güç çıkışı Watt (W) ve kalori parametreleri kayıt edilmiştir. Anketlerle elde edilen veriler KiKare yöntemi kullanılarak beklenen değerlerle karşılaştırılırken, fiziksel aktivite sırasında ölçülen parametreler Mann-Whitney U testi ile incelenmiştir. Bulgular: Katılımcılar, tasarlanan bisiklet sisteminin park ve yeşil alanlarda veya toplu taşıma alanlarında yer alması anlamlı şekilde önermişlerdir (χ2(5)=56,114; p

Research for the Impact of Using Digitally Guided Equipment and Feedback on Cycling Sports Participation Objective: Pedal generators are devices that convert mechanical energy generated by pedaling into electrical energy. Originally developed as educational tools and emergency power solutions, these products have evolved into sustainable technology demonstrations that can contribute to reducing our dependence on traditional energy sources. The aim of this study is to evaluate whether cycling in a comfortable environment without changing position affects a person's exercise quality subjectively and quantitatively. Method: Pedal generator equipment (K-TOR) was used by 40 recreationally active participants (18-28 years) age groups for 8 minutes each. The participants' motivation to do cycling sports was examined with the surveys and evaluated before and after the use of the equipment. During this physical activity, heart rate, power output Watt (W) and calorie parameters were recorded. The data obtained from the assessment questionnaires were compared with the expected values using the Chi-Square method, while the parameters measured during the physical activity were examined with the Mann-Whitney U test. Results: Participants suggested that the designed bicycle system should be located in parks and green areas or public transportation areas (χ2(5)=56.114; p
Research for the impact of using digitally guided equipment and feedback on cycling sports participation
Keywords: Bisiklet; bisiklet kullanımını yaygınlaştırma; Bisiklet sporu; Clean energy; Cycling; healthy life; pedal generator; pedal jeneratörü; popularization of bicycle use; sağlıklı yaşam; temiz enerji