Devletin piyasaya müdahale araçları : Türkiye'de asgari ücret örneği - Özyaşin, Burcu (My University, 2020)
Asgari ücret, iş karşılığı çalışana kanuni olarak verilebilecek en düşük ücreti ifade etmektedir. İktisadi ekollere ve ülkeden ülkeye farklılık gösteren asgari ücretin amacı çalışan kişinin ve ailesinin insan haysiyetine yakışır bir standartta yaşam sürmesi ve adil bir gelir dağılımının sağlanmasıdır. Türkiye’de de ilk olarak 1951 yılında tespitine başlanılan asgari ücret diğer ücretleri ve ekonomik değişkenleri zaman içerisinde etkilemiştir. Kaynak tahsisinde etkinlik, gelir dağılımında adalet, ekonomik istikrar ve kalkınma, tam istihdam ve fiyat istikrarı gibi diğer ekonomik değişkenleri etkilemesi sebebi ile Türkiye’de asgari ücret hususu geçmişten beri önem arz etmiş; devletin piyasaya müdahale ve sosyal politika aracı olarak günümüze kadar süregelmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle devletin piyasaya müdahale süreçleri ve dünya genelinde asgari ücrete değinilmiştir. Daha sonrasında ise ağırlıklı olarak asgari ücretin Türkiye’de kurumsallaşma süreci, yasal düzenlemeleri, yıllara göre tespiti ve tespitinde yaşanan sorunlar ekseninde devletin asgari ücret aracılığı ile piyasaya müdahil olma süreci ve çıktılarına yer verilmiştir.

The minimum wage represents the legal minimum salary that can be paid to the employee. It varies from time to time and country to country in terms of implementation, depending to economic schools. However, in general, the aim of the minimum wage is expressed as ensuring that the employee and his family live a standard of human dignity and a fair distribution of income.Turkey started to identify the first minimum wage in 1951, and has affected over time other salaries and economic variables. Effects on efficiency in resource allocation, justice in income distribution, economic stability and development, full employment and price stability and other economic variables; the minimum wage has been an important issue in Turkey since the past and has continued until the present to be the state’s tool of market intervention.Within the scope of the study, first of all, the market intervention processes of the state and the minimum wage around the world are mentioned. Then, mainly, the institutionalization process of minimum wage in Turkey, its regulations, determination of it by years, and the processes of the state's involvement to the market in the axis of the problems experienced through the determination of minimum wage and its outputs are included.
Keywords: Asgari ücret; Devletin Piyasaya Müdahale Araçları; Government Intervention Tools; Kamu yönetimi; Minimum wage; Minimum Wage In Turkey; Political science; Public administration; Siyasal bilim; Turkey; Türkiye; Türkiye’de Asgari Ücret