Çokuluslu işletmelerin ülkemize atadıkları expatriatelerine verilen eğitimin yeterliliği üzerine bir araştırma - Menase, Lora (My University, 2002)
Bu çalışma, ülkemizde faaliyet göstermekte olan çokuluslu işletmelerde çalışan expatriatelere bu görevleri için verilen eğitimin yeterlilik düzeyini saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Çokuluslu işletmeler, yurtdışı görevlerinde expatriatelere farklı bir kültürel ortamda problemsiz yaşayabilmeleri ve çalışabilmeleri için dil eğitimi, kültürel eğitim gibi çeşitli eğitimler vermektedirler. Verilen eğitimlere rağmen expatriateler evsahibi ülkede birçok problemle karşılaşmaktadırlar. Bu problemlerin temelinde yatan nedenlerden biri expatriatein seçiminde hata yapılmadığı varsayımı altında çokuluslu işletme tarafından verilen eğitimin yetersiz olmasıdır. Yukarıda belirtilen amaca ulaşmak için İstanbul'da faaliyet gösteren çokuluslu işletmelerde çalışan expatriatelerle anket çalışması yapılmış, yaşanılan problemlerde eğitimin payı araştırılmaya çalışılmıştır. Anket sonuçlarına göre yaşanılan problemlerin yaşa ve önceki deneyimlere bağlı olmadığı ortaya çıkmıştır. Expatriatelere Türkiye'deki görevleri için en çok alan araştırması ve kültürel eğitimi ve çok az oranda dil eğitimi verildiği tespit edilmiştir. Alan araştırması eğitimini en çok veren çokuluslu işletmelerin menşelerinin Almanya, kültürel eğitimini en çok veren çokuluslu işletmelerin de menşelerinin İsviçre olduğu görülmüştür. Verilen eğitimlerin sürelerine bakıldığında ise expatriatelerin 50-100 saatlik dil eğitimini yetersiz buldukları, 1-3 ay süreli kültürel eğitimi özellikle İsviçreli expatriatelerin yetersiz buldukları görülmüştür. Anket çalışması sonucu Türkiye'de atanan expatriatelerin en çok ailesinin yeni çevreye uyum sağlayamama, kendisinin yeni kültüre adapte olamama ve Türk yöneticilerle uyuşamama problemlerini yaşadığı tespit edilmiştir. Global eğitim süresinin ve global eğitim konularının belirlenmesi aşamalarına çokuluslu işletmelerin yeteri kadar önem vermedikleri gözlemlenmiştir. Global eğitiminin ülkeden ülkeye Hofstede'nin kültür gruplaması da dikkate alınarak içerik ve sürelerinin belirlenmesi gerektiği çalışmamız sonucunda doğrulanmıştır. Çalışmaya katılan expatriateler eğitimleri içerik ve süre açısından yetersiz bulmuşlardır.

This study was done in order to examine the adequacy of training given to expatriates in order to work for Turkey subsidiary of multinational companies. Multinational companies give expatriates different types of training like language training, cultural training in order to provide them to work and live in different cultural environment without problems. Although expatriates received training they meet with some problems in host country. One of the reason of these problems is adequacy of training given to expatriates by multinational companies. This reason can be valid if multinational company did not make a mistake during selection of expatriates. In order to achieve this purpose we mentioned above I prepared inquiry forms and make expatriates working in multinational companies functioning in Istanbul fill the inquiry forms. By these inquiry forms I wanted to examine the share of training in the problems. According to results of inquiries the problems are not dependent on age and previous experiences. Also we found that multinational companies mostly gave field experience and cultural training and minimum language training to expatriates for Turkey assignment. German multinational companies gave mostly field experience and Swiss companies gave mostly cultural training to expatriates. Expatriates found 50-100 hours language training programs as inadequate. Mostly Swiss expatriates found 1-3 months cultural training programs as inadequate. According to results of inquiries expatriates mostly had these problems : their family was not harmonious with new environment, they did not adapt to new culture and they had conflicts with Turkish managers. Multinational companies did not consider important the time and content of global training when they prepare the global training programs. The time and content of training have to determined by considering important the Hofstede's cultural dimensions. The expatriates joined to our study found the training as inadequate.
Keywords: Çok taraflı işbirliği; Çokuluslu Işletmeler-yönetici; Ekonomi; Uluslararası ekonomi; Uluslararası Işletmecilik