Film kaplı Finasterid Tabletleri’nde safsızlık metodunun analitik validasyonu - Sakarya, Serap (My University, 2005)
Bu çalışmada finasterid etken maddesinin safsızlıkları için Avrupa Farmakopesi referans alınıp hammadde finasterid için belirtilen safsızlık metodunun film kaplı tabletlerde uygunluğunun araştırılması ve analitik metod validasyonu yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada hareketli faz olarak H2O/ ACN/ THF (80:10:10 h/ h), ?=210 nm UV dedektör kullanılmıştır. Bu kromatografik şartlarda metodda verilen finasterid'in yapısına uygun, etken madde ile etkileşime girmeyen, metal safsızlıkları bulunmayan Nova-Pak C18 60 A°,4µm, 4,6 ´ 250 mm özellikte kolon seçilmiştir. Safsızlık metodunda safsızlık A için geri kazanım % 95 güven düzeyinde 100.18 ± 1.97,safsızlık B için 101.35 ± 1.55,safsızlık C için 102.89 ± 1.00 olarak saptanmıştır. Tüm safsızlıklar için 0.0015 0.0045 mg/ mL konsantrasyon aralığında doğrusallık bulunmuştur. Gün içinde tekrarlanabilirlik testinde safsızlık A, safsızlık B, safsızlık C pik alanı değerlerinin bağıl standart sapması sırasıyla, 1.03, 0.54, 0.29 olarak tespit edilmiştir. Safsızlık metodu sonuçları farklı analist ve farklı cihaz kullanılarak tekrar edildiğinde % 99 güven düzeyinde sonuçların birbirinden farklı olmadığı bulunmuştur. Sağlamlık testinde metodun yapılan değişimlerden anlamlı bir şekilde etkilenmediği gözlenmiştir. Sistem uygunluk testleri sonucunda safsızlık B ve safsızlık C pikleri arasında rezolüsyon 5.420 safsızlık A ve finasterid arasında rezolüsyon 2.456 bulunmuştur. Hızlandırılmış bozundurma çalışmaları ile finasterid'nin, ısı, ışık ve okside edici maddelerden korunması gerektiği saptanmıştır. Böylece metodun finasterid'in safsızlıkları için seçici olduğu saptanmıştır. Finasterid Impurity Method Validation In the present work, the aim is search appropriateness of impurities, which taken reference from European Pharmacopoeia, for film coated tablets and do method validation. Mobile phase was H2O/ ACN/ THF (80:10:10 v/ v), the detector was UV at ?=210 nm. At this chromatographic condition, stationary phase experiments were done. Finally Nova Pak C18 properties column was selected because of its suitable structure with finasterid. There was no interaction between column and active substance and there had no metal impurities in this column. In impurity method, recovery was 100.18 ± 1.97 for impurity A, 101.35 ± 1.55 for impurity B, 102.89 ± 1.00 for impurity C with 95% confidence limits. Linearity was obtained in the concentration range of 0.0015 0.0045 mg/ mL for all impurities, repeatability was calculated from the relative standard deviation of peak area values of impurity A was 1.03, impurity B was 0.54, impurity C was 0.29. Impurity method was repeated by different analyst and different instrument tests and results were not different from each other at 99 % confidence level. In robustness test it was observed that, the method was not influenced from variations. For system suitability the resolution between impurty B and impurty C 5.420, the resolution between impurty A and finasterid 2.456. In accelerated analysis on finasterid decomposition rate increased by the effect of extensive heat light and the presence of oxygen. The results suggest that finasterid must be kept in absence of light, oxygen and ambient temperature. So it observed that this was selective method for finasterid's impurities.
Keywords: Analitik Kimya