İçten yanmalı motorlarda diagnostik test yöntemleri ve değerlendirilmesi - Şener, Kenan (My University, 2001)
İçten Yanmalı Motorlarda Diagnostik Test Yöntemleri ve Değerlendirilmesi isimli bu tezde günlük hayatın kaçınılmaz bir parçası olana ve mekanik-elektrik-bilgisayar sistemlerinin bir araya geldiği, güncel ifadeyle mekatronik bir tasarım haline dönüşen motorlu taşıtlardaki arıza ve arıza teşhisi (diagnostik) konuları araştırılmıştır. Klasik motorlu taşıtlardaki arıza ve diagnostik çalışmalar teknik elemanın bilgi ve becerisine dayandırılmaktaydı. Modern motorlu taşıtların tasarım esaslarından birisi de mevcut ölçü ve ayarların kantitatif yöntemlerle ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla geliştirilen ve günümüz teknolojisi ile desteklenen diagnostik yöntemler henüz ilgili sektör tarafından çok iyi tanınmamaktadır. Bu yöntemlerin tanınmasına, eğilimlerin ortaya çıkarılmasına ve kullanılan yöntem ve sistemlerin etkinliklerinin belirlenmesine ihtiyaç vardır. Tezin amacı, motorlu araçlarda kullanılan mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar sistemlerinde ortaya çıkan arıza tiplerinin sıralanması, arıza teşhisi için kullanılan yöntemler ve araçların belirlenmesi, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesidir. Sonuç olarak, otomotiv ile ilgili servis hizmetlerinin diagnostik test sistemleri biriminin sahip olması gereken fiziksel alt yapısı ve bunları kullanacak nisan gücünden beklenen bilgi ve beceri seviyesi belirlenmeye çalışılmıştır.

In this study, it is searched, Diagnostic Testing Methods which are mechanics, electrical, electronic, computer and engine systems in Internal-Combustion Engine of vehicle if we just look at the means produced by modern technology we may conclude that means are controlled by electronic systems. Electronic and computer systems of sides developed and increased the working condition, life and power of to days automobile. Every system developed and produced is generally needed operators who have good education. In our country, The Diagnostic he Test Methods have been unknown, sufficient degree by automotive sectors. The aim of thesis is definition problems in mechanics, electric, electronics and computer system of vehicles. In addition, These methods and result of experimental are discussed. As a result of study, it is defined physical sub-structure and personal of Diagnostic Test Methods.
Keywords: İçten yanmalı motorlar; Makine Eğitimi; Motorlar; Uygulamalı fizik