Örgüt kültürünün işletme içi iletişime etkisi - İnceoğlu, Elif (My University, 2004)
Bu çalışma örgüt kültürünün, örgüt yapısı ve örgütsel iletişimle ilişkisini inceleyip, nasıl bir etkileşim içinde olduklarını değerlendirmektedir. Bu bağlamda öncelikle örgüt kültürünün, örgüt yapısı ve örgütsel iletişimle ilişkisi irdelenerek, işletme için önemli olan bu üç faktörün birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde olduğu ve nasıl etkileştikleri üzerinde durulmuştur. Çalışma dört bölüme ayrılarak incelenmiştir. Birinci bölümde, kültür ve örgüt kavramları incelenmiş, bu kavramlar çerçevesinde, örgüt yapısı ve örgüt teorilerinin gelişimi ele alınmıştır. Örgüt Kültürü ve buna bağlı olarak örgüt kültürü modelleri ikinci bölümde incelenen konular arasındadır. Üçüncü bölümde ise, iletişim kavramından hareketle örgütsel iletişim kavramı, örgütsel iletişimin işletme içinde ortaya çıkan biçimleri ve örgütsel iletişimin örgüt kültürüyle ne şekilde etkileştiği vb. konular yer almaktadır. Her işletmenin farklı örgüt kültürüne sahip olduğu ve buna bağlı olarak örgüt yapısı ve örgütsel iletişimle farklı boyutlarda etkileşimleri olacağı da göz önünde bulundurularak, her işletmede bu etkileşimin belirgin olup olmadığı sorusuna da cevap aranacaktır. Araştırma metodolojisinin yer aldığı son bölüm, örgüt kültürü, örgüt yapısı ve örgütsel iletişim etkileşiminin incelenmesinin ardından, Bahçeşehir Üniversitesi çalışanları ile yapılan anket sonuçlarına yer vermektedir. Araştırmanın sonucunda örgüt kültürünün, örgüt yapısı ve örgütsel iletişimle paralellik gösterdiği, işletme için önemli olan bu üç kavramın birbiriyle etkileşim halinde olduğu ortaya çıkmıştır. This paper examines the relationship of organizational culture with organizational structure and communication and it evaluates how they interacts. The research is classified into four parts. In the first part, culture and organization are explained conceptually and within the framework of these concepts models of organizational culture are mentioned. In the second part the development of organizational structure and organization theories are evaluated. And in the third part around the communication concept, involves the topics such as organizational communication, the types of organizational communication that are observed within the organizations and how these organizational communications interact with the organizational culture in different firms. In the final part, besides the research methodology, there is the results of the questionnaire filled by the staff of Bahçeşehir University. The research indicates that organizational culture goes parallel with organizational structure and communication and also these three concepts interacted with each other.
Keywords: Genel yönetim; İşletmeler_Yönetim; Yönetim