Türkiye’de kargo şirketi olarak faaliyet gösteren firmaların EDAS ve MOORA yöntemleri ile değerlendirilmesi - Topuk, Nihan (My University, 2020)
Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde bir çok işimiz elektronik ortamda yapılabilir hale gelmiştir. Yaygınlaşan internet kullanımı ve e-ticaret sayesinde lojistik sektörü dünyada en hızlı gelişme gösteren sektörlerin başında yer almaktadır. Temelde lojistik, bir ürünün istenilen zamanda ve şekilde bir yerden başka bir yere taşınması olarak tanımlansa da birçok faaliyetle entegre olan ve stratejik adımları içerisinde bulunduran bir kavramdır. Lojistik hizmetlerinin temel alanlarından biri de kargo taşımacılık hizmetleridir. Bu nedenle kargo şirketleri, operasyonlarının etkinliğini artırmak ve sektördeki rekabet gücünü sürdürebilmek için müşteri talep ve ihtiyaçları doğrultusundaki karmaşık yapısını mükemmel bir şekilde yönetebilmelidir. Kargo şirketlerinin rekabet durumlarının, tercih edilebilirliklerinin ve en çok tercih edilenin belirlenebilmesi için Türkiye genelinde seçilen 11 adet kargo firmasından hizmet almış müşterilere, belirlenen 7 adet kritere ( fiyat, teslimat, itibar, kalite, sosyal sorumluluk, teknolojik yeterlilik, ulaşılabilirlik) göre en uygun kargo şirketinin seçilmesi için anket çalışması uygulanmıştır. Kriter ağırlıkları 6 farklı uzmanın anket sorularına verdiği cevapların değerlendirilmesiyle elde edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda ortaya çıkan kriterlerin önem sırası Analitik Hiyerarşi Süreci ile, alternatiflerin sıralanması çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden EDAS ve MOORA metodlarıyla değerlendirilmiştir. ÇKKV yöntemlerinden olan EDAS yöntemi, alternatif çalışma alanları oluşturulmasına imkan sağlamaktadır. Değerlendirme sonucunda, kriterlerden en önemlileri ortaya konularak alternatif kargo şirketleri içinden tercih sıralaması yapılmıştır.

Todays, many of our jobs have been made electronically depending on technological developments. One of the sectors which is mostly affected by the development of advanced technology and globalization is the logistics sector. Although logistics basicly used to refer to the process of moving resources from one location to another location in specified time, it includes other integrated and strategic steps together. The cargo delivery sector is the main part of the logistics sector. The cargo sectors meet customer needs and demands to increase the effectiveness of operations and maintain their competiveness in the sector.The aim of this study is to determine the order of preference of major delivery companies, superiority to each other and importance in logistics sector in Turkey via Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques. In order to determine the criteria and evaluate the quality of the cargo companies, a survey was applied. In this study, 11 cargo sectors are analyzed using 7 main criteria (price, delivery, reputation, quality, social responsibility, technological competence, accessibility). The order of preference to cargo companies has been determined by applying EDAS and MOORA methods, which are Multi-Criteria Decision-Making Techniques. At the end of the study, all the evaluations show the ranking within the preferred alternative cargo sectors according to important criteria.
Keywords: Cargo Sectors; Criteria Selection; Çok Kriterli Karar Verme; EDAS; Endüstri mühendisliği; Industrial engineering; Kargo Sektörü; Kriter Seçimi; MOORA; MOORA Multi-Criteria Decision Making