The Economic History Review dergisinde sanayi devrimi tartışmaları - Çelik, Raşit Zafer (My University, 2021)
ÖZSanayi Devrimi dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Devrim, modern iktisadın doğuşundaki tartışmasız etkisinin yanısıra ana-akım iktisadı yöntem açısından sorgulayan iktisat tarihçileri için de hâlâ çözülememiş bir bilmecedir. İlgi çekici bir çalışma alanı olma özelliğini koruyan sanayi devrimine ilişkin uluslararası literatür son derece genişken, Türkiye’de, Sanayi Devrimi ile ilgili telif eserler ve akademik çalışmalar son derece sınırlıdır. Bu çalışma Sanayi Devrimi’nin iktisat yazınındaki yerini, ilk ve en kapsamlı iktisat tarihi dergisi olan The Economic History Review dergisi, EHR, üzerinden gözlemlemeyi amaçlamaktadır. İktisat tarihi alanının ilk ve öncü yayınlarından olan EHR, iktisat tarihindeki temel tartışma alanlarını ve genel eğilimleri temsil etmesi açısından önemlidir. Betimleyici bir araştırma olan bu çalışmada öncelikli olarak yazın taraması yapılmış, EHR detaylı olarak incelenmiş, ardından Sanayi Devrimi’nin EHR’de ele alınış biçimine dair nicel veriler sunulmuştur. Son yıllarda, özellikle 2008 krizinin ardından, dergide Sanayi Devrimi konulu makale sayısında önemli bir artış gözlemlenmiştir. Bu durum, iktisat tarihçileri için gündemdeki yerini hiç kaybetmemiş olan Sanayi Devrimi’nin kriz dönemlerinin ardından modern ekonominin başlangıcı olarak tekrar ve daha çok araştırıldığını göstermektedir.İÇİNDEKİLERGENEL BİLGİLER……………………………………………………….......………..iÖZ……………………………………………………………………………………...iiABSTRACT………………………………………………………….………………...iiKISALTMALAR……………………………………………....…….………………..ivŞEKİL LİSTESİ……………………….…………………………………………...….viGRAFİK LİSTESİ……………………………………………………….…………...viiEK LİSTESİ…………………………………………………………....……….....…viiiİÇİNDEKİLER………………………………………………………………………..ixGİRİŞ……………………………………………………………………....…………..11. İKTİSAT TARİHİ DİSİPLİNİ ……………………………………………………………..71. 1. İKTİSAT TARİHİNİN TANIMI…………………………………………………71. 2. TARİHÇİ-İKTİSATÇI VE İKTİSAT TARİHÇİSİ……………………………..131. 3. İKTİSAT TARİHİNİN OLUŞUM SÜRECİ…………………………………….172. SANAYİ DEVRİMİ’NE GENEL BİR BAKIŞ……………………………………………222. 1. MODERN ENDÜSTRİNİN ÖZELLİKLERİ…………………………………...282. 2. TERİM OLARAK SANAYİ DEVRİMİ………………………………………...322. 3. SANAYİLEŞMENİN ÖNKOLUŞLARI………………………………………..342. 4. ENDÜSTRİYEL TEKNOLOJİ VE İNOVASYON…………………………….413. SANAYİ DEVRİMİ İKTİSAT TARİHÇİLERİ TARAFINDAN NASIL ALGILANIR?..453. 1. TEORİK YAKLAŞIMLAR……………………………………………………..503. 2. SANAYİ DEVRİMİ VE İKTİSADİ BÜYÜME İLİŞKİSİ……………………...534. THE ECONOMİC HISTORY REVIEW HAKKINDA DERGİNİN BİLİYOMETRİK ANALİZİ……………………………………………………614. 1. 1. ECONOMIC HISTORY SOCIETY (EHS)…………………………………..614. 1. 2. THE ECONOMIC HISTORY REVIEW……………………………………..624. 2. THE ECONOMIC HISTORY REVIEW’İN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ…...644. 2. 1. SANAYİ DEVRİMİ KONULU MAKALE SAYILARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI……………………………………………………………………………………644. 2. 2. EHR’ DE YAYINLANMIŞ MAKALE SAYILARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI……………………………………………………………………………………664. 2. 3. EHR’DE YAYINLANMIŞ SANAYİ DEVRİMİ KONULU MAKALELERİN EHR’ DE YAYINLANMIŞ TÜM MAKALELERE ORANI……………………………….674. 2. 4. MAKALELERDE EN ÇOK KULLANILAN ANAHTAR KELİME BULUTU………………………………..……..69 4. 2. 4. 2. MAKALELERDE İŞLENEN SANAYİ DEVRİMİ TEMALARI…….704. 2. 5. YAZAR SAYISINA GÖRE MAKALELERİN DAĞILIMI…………………72 4. 2. 5. 1. TEK YA DA ÇOK YAZARLILIĞIN YILLARA GÖRE DAĞILIMI...734. 2. 6. EHR’DE YAYINLANMIŞ SAYFA SAYILARI……………………...……..74 4. 2. 6. 1. EHR’ DE YAYINLANMIŞ SANAYİ DEVRİMİ KONULU MAKALESAYFA SAYILARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI…………………………………….75 4. 2. 6. 2. EHR’ DE YAYINLANMIŞ SANAYİ DEVRİMİ KONULU SAYFA SAYISININ TOPLAM SAYFA SAYISINA ORANI………………………………………..764. 2. 7. EHR’ DE YAYINLANMIŞ SANAYİ DEVRİMİ KONULU ÜÇ VE DAHA FAZLA MAKALESİ OLAN YAZARLAR……………………………………….…………77 4. 2. 7. 1. Rovert Carson Allen…………………………………………….……...78 4. 2. 7. 2. Nicholas Francis Robert Crafts…………………………………..…….78 4. 2. 7. 3. Judy Stephenson……………………………………….…………..…...79 4. 2. 7. 4. Sara Horrell………………………………………………….……..…..79 4. 2. 7. 5. Katherine Jane Humphries……………………………………………..80 4. 2. 7. 6. Charles Knickerbocker Harley…………………………….……..…….805. THE ECONOMIC HISTORY REVIEW’DE YAYINLANMIŞ SANAYİ DEVRİMİ TARTIŞMALARINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR……………………………….……….825. 1. KADINLARDA İLK EVLİLİĞİN GEÇ YAŞTA YAPILMASI…………….…825. 2. SANAYİ DEVRİMİ NEDEN İLK ÖNCE İNGİLTERE’DE GERÇEKLEŞTİ?.86 5. 2. 1. İngiltere’de Ücretlerin Yüksekliği………………………………………..895. 3. YAŞAM STANDARTLARI………………………………………………….....93 5. 3. 1. Beslenme………………………….………………………………………97 5. 3. 2. Tüketim Eşitsizliği…………………….………………………..……….101 5. 3. 3. Çalışma Koşulları……………………….……………………………….1025. 4. TEKSTİL……………………………………………………………………….1035. 5. SANAYİ DEVRİMİ SÜRECİNDE DEVRİM TERİMİ İLE KARAŞILANABİLECEK KADAR KISA SÜRELİ BİR SÜREKSİZLİK (KESİNTİ) YAŞANDI MI?.......................................................................................................................1045. 6. MODERN EKONOMİK BÜYÜME HIZI…………………………………….106 5. 6. 1. Üretim Artışı…………………………………………………………….106 5. 6. 2. Sermaye Yapısı…………………………………………………………1085. 7. METODOLOJİ……………………………………………………………...…109SONUÇ……………………………………………………………………………...112EK 1………………………………………………………………………………….119KAYNAKÇA………………………………………………………………………..128

ABSTRACTThe Industrial Revolution is one of the most important turning points in World history. In addition to its undeniable role in the formation of modern economics, the revolution is still an unsolved puzzle for economic historians who question mainstream economics in terms of method. While the international literature on the industrial revolution, which an interesting field of study, is extremely wide, original works and academic studies on the Industrial Revolution are extremely limited in Turkey. This study aims to observe the place of the Industrial Revolution in the economic literature through The Economic History Review, EHR, which is the first and most comprehensive economic history journal. EHR, which is one of the first and leading publications in the field of economic history, is important in terms of representing the main discussion areas and general trends in the history of economics. In this descriptive study, first of all, literature was searched, the EHR was examined in detail, and then quantitative data on the way the Industrial Revolution was handled in the EHR were presented. In recent years, especially after the 2008 crisis, a significant increase has been observed in the number of articles on the Industrial Revolution in the journal. This shows that the Industrial Revolution, which has never lost its place on the agenda for economic historians, has been researched again and more as the beginning of the modern economy after the crisis periods.
Keywords: Economic History; Finance; History; Industrial Revolution; İktisat Tarihi The Economic History Review; Maliye; Sanayi Devrimi; Tarih; The Economic History Review