Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine sağlanan vergi avantajları - Kiraz, Abdullah (My University, 2010)
ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE SAĞLANAN VERGİ AVANTAJLARI Son yüzyıllık süreçte ekonomik, teknolojik ve sosyal alanda yaşanan radikal değişimlerin temelinde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler yatmaktadır. Günümüzün küreselleşen dünyasında ülkeler ve firmalar açısından rekabet gücü; uzun dönemde sürdürülebilir büyüme sürecinin ana belirleyicilerinden biri haline gelmiştir. Ülkelerin/ firmaların rekabet gücünü belirleyen temel faktörlerin başında mevcut teknoloji seviyesi gelmektedir. Rekabet gücünü arttırmak isteyen ülkelerin/ firmaların yüksek Ar-Ge yoğunluğuna, yüksek yenilikçilik becerisine ve yüksek katma-değer üretimine dayanan rekabet üstünlüğü anlayışına geçmeleri gerekmektedir. Ar-Ge faaliyetlerinin, yeni bilgiler elde edilmesine, bunların ürün, sistem ve süreçlere uygulanarak yeniliğe(innovasyona) yol açmasına, bilimsel ve teknolojik gelişmenin sağlanmasına, uluslararası rekabet gücünün elde edilmesine ve dolayısıyla da ülkenin kalkınmasına sağladığı önemli faydaları ve bunun yanında dışsallığı, piyasa koşullarının optimal Ar-Ge düzeyini gerçekleştirmedeki başarısızlığı nedeniyle diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli yollarla devlet kuruluşları tarafından doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmesi yoluna gidilmektedir. Bu destekler bazen hibe, kredi sağlama şeklinde olabileceği gibi bazen de vergisel yönden sağlanan istisna, muafiyet, indirimler şeklinde vergisel avantajlar şeklinde olabilmektedir. “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerine Sağlanan Vergi Avantajları” adını taşıyan bu çalışmamız ile öncelikle ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine yönelik olarak, farklı mevzuat düzenlemelerinde yer verilen vergisel avantajların biraraya toplanması ve araştırmacılar ve uygulayıcılar açısından yol gösterici olması amaçlanmıştır. Çalışma esnasında; mevzuat düzenlemelerindeki farklar eleştirel bir bakış açısıyla incelenmiştir.

TAX ADVANTAGES FOR RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITIES In the process of the last century, the radical changes experienced economicaly ,technologically,and socially are based on globalization and developments in technology. Countries and companies that have low competitiveness has become markets for countries and companies that have high competitivesness and their foreign market dependency increases relatively. Countries and companies that want to increase competitiveness should move forward to the understanding of higher competitveness based on concentrated research and development works, higher innovation skills and value added production. Research and development works offer important benefits for the development of a government by providing new information and applying this to existing products and systems and create innovations which leads to development of a country and increase of comptetiveness in intrnational markets. As in other governments, due to lack of success in reaching the optimal level of reseach and development, our government departments are also providing direct and indirect support through various channels. The kinds of support could vary from providing grants or credits as well as offering tax advantages, such as offering tax discounts, tax exemptions. The purpose of this project which is called ‘Advantages of Taxation for Reseach and Development Works’ is aimed to include the advantages of the taxation prodecures of special legislation with specail regulations which would provide guidance for the practitioners and researches. During the preparation the differences of the regulations of the legistation is examined with a different perpective.
Keywords: Araştırma Geliştirme (ARGE); Vergi