Analysis of entrepreneurial assistance programs with special emphasis on entrepreneurial entoring: perspectives from Turkey - Teraman, Seray Begüm Samur (My University, 2017)
Girişimciliğin her seviyedeki ekonomi için hayati derecede önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda gelişmekte olan ekonomilerin, GSYH’ları (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) ve özellikle daha keşfedilmemiş bir çok yönleri ile her geçen gün dünyada önemi artmaktadır. Ancak bunlara rağmen, hala yazındaki çalışmalar gelişmiş ülke ekonomilerinin dimanikleri ile sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla, girişimcilerin geleceğini şekillendiren birçok faktörün ve bu faktörlerin ortaya çıktığı süreçlerin gelişmekte olan ekonomiler perspektifinden ele alınmasına ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı girişimci destek programlarının ve beraberinde geliştirilen mentorluğun girişimcilerin gelişimlerine olan katkılarını araştırarak girişimcilik yazınına hem teorik yönde hem uygulama yönünde katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla, girişimcilerin amaçlarına ulaşmada bu destek programlarının ve mentorluk mekanizmalarının etkisi ortaya çıkarılacaktır. Aynı zamanda, girişimcilik ekosisteminde yerleşmiş bir kurumsal mantığın olup olmadığı, eğer var ise bunun nasıl yeni uygulamalarla dönüştürüldüğü de bu çalışmada tartışılmaktadır.Çalışma, gözlemlerin değer ve kuram yüklü yapısını kabul eden ontolojik; bilen ile bilinenin etkileşimli olduğu ve ayrışamayacağını kabul eden epistemolojik varsayıma dayandırılmıştır (Lincoln and Guba,1985). Bu varsayımlara uygun olarak yürütülen nitel çalışmada, araştırma sorularına, hedeflerine ve amaçlarına uyacak şekilde örneklem şeçilmiştir (Tracy, 2013:134). Çalışma, girişimcilerin faydalanması için oluşturulmuş, İstanbulda bulunan bir kuluçka ve diğer ikisi hızlandırma olmak üzere üç ayrı merkezde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırmış mülakat tekniği ile katılımcıların tecrübelerini paylaşmaları sağlanmış ve Nvivo 11 Pro for Windows verileri sistematik bir şekilde analiz etmek için kullanılmıştır. Çalışma, girişimci destek programlarının ve bu programlar bünyesindeki mentorluğun etkin bir mekanizma olduğunu ve girişimcilerin gelişmesi adına süreçlere müdahele ettiğini göstermektedir.

Entrepreneurship is vital for every economy, however developing ones with their share of GDP in the world and their untapped potential, become major economic forces day by day. Although their potential is widely acknowledged, the research is limited to understanding the dynamics of developed economies. Therefore, there is a need to understand the process in which many actors have part in shaping entrepreneurs’ future from developing/ emerging economy perspective. In this sense, the ultimate aim of this study is to contribute the entrepreneurship literature both theoretically and practically by examining the effects of entrepreneurial assistance programs with their entrepreneurial mentoring mechanisms on entrepreneurial development. This study is designed to reveal how entrepreneurial assistance programs (henceforth EAPs) with their own mentoring mechanisms help entrepreneurs’ “goal achievement”. Furthermore, the study tries to reveal the process in which mentor(s) and mentee(s) are interacting to attain successful entrepreneurial outcomes. While analyzing the process, how entrenched logics in the entrepreneurship ecosystem are transformed or changed by field actors and how they create new way of practicing is discussed.This study is based on becoming ontology by accepting value and theory laden nature of observations and epistemological assumption that that knower and known are interactive and inseparable (Lincoln and Guba,1985). In the study, purposeful sampling as a way of choosing sample purposefully to fit the parameters of research questions, goals, and purposes was applied (Tracy, 2013:134). This research was conducted in three settings, one in an early stage incubation program and the other two in acceleration programs in Istanbul, Turkey. Semi-structured interviews were used to gather data on lived experiences of both mentors and new-start entrepreneurs (Haughton, 2014:4) and data were analyzed with Nvivo 11 Pro for Windows (qualitative data analysis software).As an illustrative finding, mentoring with its underlying logic seems to be an effective mechanism for boosting startup development.
Keywords: Entrepreneurial Mentoring; Girişimci Destek Programları; Girişimcilikte Mentorluk; Institutional Logic; İşletme; Kurumsal Mantık Entrepreneurial Assistance Programs; Mentorluk, İşletmelerde; Yönetim