Spor bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerin Türk halk oyunları hakkındaki görüşleri - Karakaş, Mehmet Emin (My University, 2018)
Bu çalışmada, Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin Türk halk oyunları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Halk oyunları hakkındaki görüşler yaş, cinsiyet, sınıf, okunan bölüm ve öğrencilerin lisanslı olarak spor yapma durumları gibi çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, Sakarya ilinde bulunan Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan öğrenciler ve İstanbul ilinde bulunan Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma 411 erkek ve 171 kadın üniversite öğrencisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin Türk halk oyunları hakkındaki görüşleri Yoncalık (2007) tarafından geliştirilen ve Demirel (2011) çalışmasında tekrar yapılandırılan anket formu ile toplanmıştır. Araştırmanın kişisel bilgi analizinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma testlerinden faydalanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin Türk halk oyunları hakkındaki görüşlerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına ise bağımsız gruplar T-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Scheffe ve Tukey testlerinden yararlanılmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinden 20 yaş ve altı aralığında 214 kişi, 21-30 yaş aralığında 357 kişi, 31-40 yaş aralığında 11 kişi olduğu görülmektedir. Katılımcılardan 150 kişinin 1.sınıf öğrencisi, 146 kişinin 2.sınıf öğrencisi, 147 kişinin 3.sınıf öğrencisi, 139 kişinin ise 4.sınıf öğrencisi olduğu, 183 kişinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencisi, 143 kişinin antrenörlük eğitimi bölümü öğrencisi, 172 kişinin spor yöneticiliği bölümü öğrencisi, 84 kişinin ise rekreasyon bölümü öğrencisi olduğu görülmektedir. 330 katılımcıdan 168 kişinin takım sporu, 162 kişinin ise bireysel spor dallarından birini yaptığını ve 252 kişinin ise lisanslı olarak spor yapmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin 12 maddeden oluşan ölçeğe verdikleri cevaplar sonucunda öğrencilerin halk danslarının sosyal gelişim için yararlı olduğu konusunda baskın ve kararlı bir görüşe sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca ritmik hareket yeteneğinin sportif başarı için önemli olduğu ve halk danslarının fiziksel gelişime katkı sağladığı görüşünü de diğer görüşlere göre daha çok katılmaktadırlar. Araştırmaya katılan üniversite öğrencileri halk danslarının sıkıcı ve eğlenceli olmadığı görüşlerine ise katılmamakta ve halk dansları kursu alıp almama konusunda ise kararsız kalmışlardır. Yaş değişkeni açısından görüş farklılığına bakıldığında 20 yaş ve altı yaş grubu ile 21-30 yaş grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. 21- 30 yaş grubu, 20 yaş ve altı yaş grubuna göre daha kararlı ve olumlu bir görüş içerisinde oldukları görülmektedir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin cinsiyete göre görüşleri karşılaştırıldığında kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre daha olumlu ve baskın bir görüş içerisinde oldukları görülmektedir. Sınıf değişkeni açısından ise 1.sınıfın, 3.sınıf ve 4.sınıf arasında anlamlı bir görüş farklılığı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 3.sınıf ve 4.sınıf öğrencilerinin 1.sınıf öğrencilerine göre; 3.sınıf öğrencilerinin de 2.sınıf öğrencilerine göre daha olumlu ve baskın bir görüş içerisinde oldukları görülmektedir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin okuduğu bölüme göre ve lisanlı olarak spor yapma durumuna göre görüşleri karşılaştırıldığında bir görüş farklılığının olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, it is aimed to examine the opinions of the students who study at the Faculty of Sports Sciences about Turkish folk dances. Opinions about folk dances were examined according to the variables such as age, gender, class, reading section and students' licensing status.Students studying at the Faculty of Sport Sciences of Sakarya University in Sakarya and students studying at Marmara University Faculty of Sports Sciences in Istanbul province in the fall semester of 2017-2018 academic year. The research was conducted on 411 male and 171 female university students. The opinions of the students studying at the Faculty of Sports Sciences about the Turkish folk dances were collected by a questionnaire form developed by Yoncalık (2007) and reconstructed by Demirel (2011) study. Frequency, arithmetic mean, standard deviation tests were used in the personal information analysis of the research. The independent groups T-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Scheffe and Tukey tests were used to determine whether university students' opinions about Turkish folk dancing differed according to various variables. The level of significance in the statistical analyzes was accepted as 0.05.Among the university students participating in the research, it is seen that there are 214 persons in the age group of 20 years and under, 357 people in the age group of 21-30 years, and 11 people in the age group of 31-40 years. Of the participants, 150 students were 1st grade students, 146 were 2nd grade students, 147 were 3rd grade students, 139 were 4th grade students, 183 were physical education and sports teacher students, 143 were trainer education students, 172 sports management department student, 84 people are recreation department students. Of the 330 participants, 168 were team sports, 162 were individual sports, and 252 were not licensed.As a result of the answers given by the university students participating in the survey on a scale of 12 items, it is seen that the students have a dominant and determined view that the folk dances are beneficial for social development. They also agree that rhythmic mobility is important for sporting success and that physical development contributes to the development of folk dances. The college students participating in the research did not participate in the opinion that the folk dances were boring and not funny, and they were hesitant about taking the folk dances. In terms of age variation, it is seen that there is a significant difference between 20 and under age group and 21-30 age group. 21 to 30 years age group, 20 years and under age group are more stable and positive opinion than the age group is seen. When the opinions of university students participating in the research are compared according to sex, it is seen that female participants are more positive and dominant than male participants. In terms of classroom change, it is concluded that there is a meaningful difference of opinion between 1st grade, 3rd and 4th grade. According to the first year students of 3rd and 4th grade students; Third-year students are also more positive and dominant than second-year students. According to the division of the university students who participated in the research and the opinions of the students according to their sports activities, there is no difference in opinion.
Keywords: Eğitim ve öğretim (Üniversite); Folk dances; Halk dansları; Halk oyunları hakkında görüşler; Halk Oyunları Spore; Opinions about folk dances; Spor; Study and teaching (University) --Turkey; Turkey; Türkiye; University student; Üniversite öğrencileri