İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi REV 240 numarada kayıtlı Mecmūʻa-i Eşʻār (145b-170a) (inceleme-metin) - Kartal, Büşra (My University, 2021)
Çalışmamız, İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi REV 240 Numarada Kayıtlı 'Mecmûʻa-i Eşʻâr'ın 120b-145a yaprakları arasındaki metnin çeviriyazı alfabesiyle dizilmesi ve bu bölümün incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma, inceleme ve tenkitli metin olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde mecmuanın genel özellikleri, mecmuada yer alan şairler, şiirler, kullanılan vezinler ve metin tesisinde takip edilen yol alt başlıklar halinde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise metin, çeviriyazı alfabesiyle dizilerek tenkitli metin oluşturulmuştur.

This study consists of text translation and text review of ʻMecmûa-i Eşʻârʼ (120b-145a folios) which is registered with REV 240 in the İstanbul Archaeological Museum Library. This work contains two main sections: the first section consists of general information about the 'Mecmûʻa'; poets and rhythm of poems; and the second section consists of criticized text of the 'Mecmûʻa'.
Keywords: Divân; Gazal; Gazel Divân; History and criticism; Journal; Mecmua; Poem; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı