Kentsel politika yapım sürecinde karar alıcılar : Üsküdar Belediye meclisi örneği - Demiroğlu, Elif Topal (My University, 2015)
KENTSEL POLİTİKA YAPIM SÜRECİNDE KARAR ALICILAR: ÜSKÜDAR BELEDİYE MECLİSİ ÖRNEĞİ Siyasi ve ekonomik aktör olarak rol oynayan kenti tanımlayan dinamiklerin siyasetin içinde varoluş biçimleri ve konumları değişmektedir. Bu nedenle kentsel siyaset derinlemesine analiz edilmeye değer bir alan olmaktadır. Bu bağlamda, kentsel siyasetteki unsurların neler olduğu, hangi amaçla kentsel siyasette var oldukları, amaçları ve birbirleri ile ilişkilerinin yapısı ve içeriğini anlamak da önemli hale gelmektedir. Kentsel siyaset kent ölçeğindeki kişi, kurum ve kuruluşların, kent ve kent halkına ait sorun ve konuları ele alarak sürdürdükleri bir iktidar mücadelesi olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifade ile yerel düzeydeki kaynakların kullanılarak, vatandaşların mutluluk, refah ve adaletini sağlamak üzere yerel iktidar ve otorite üzerinden kentsel aktörleri yönetmek anlamına gelmektedir. Kentsel politika alanında karar alıcı olarak belediye meclisi bir bütün olarak ve meclis üyeleri birer aktör olarak kentsel siyasetin önemli unsuları haline gelmektedir. Bu tez çalışmasının çıkış noktası da kentsel kaynakların dağıtımı etrafında hüküm süren güç mücadelesidir. Üsküdar kentsel siyasetini kentsel rejim analizi çerçevesinde incelemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

DECISION MAKERS IN URBAN POLITICAL PROCESS: THE CASE OF ÜSKÜDAR MUNICIPAL COUNCIL Forms of existence and positions of dynamics that define the city as a political and economic actors vary. Therefore, urban politics is an area worth to analyze deeply. In this context, it is becoming important to undestand some components of urban politics as what are the elements of urban politics, why they get involved in urban politics, what are their objectives and structure and matter of their relations with each other. Urban politics is defined as power struggle of individuals, institutions and organizations in urban scale by addressing problems and issues of the people. In other words, it means managing people through power and authority to ensure citizens happiness, welfare and justice by using the resources at the local level. City council as decision makers as a whole and each of the council members is becoming an important actor in urban politics. The starting point of this thesis study is the power struggle prevailing around distribution of urban resources. The purpose of this thesis is to analyze urban politics of Üsküdar within the framework of urban regime analysis.
Keywords: Belediye meclisleri; Belediye yönetimi; City councils; Kentleşme; Management; Municipal government; Urbanization; Üsküdar, İstanbul; Yönetim