Demokratik parti’yekarşı muhalefet ve milli muhalefet cephesi - Gündüz, Mehmet (My University, 2007)
Türkiye kinci Dünya Savası’ndan sonra iç ve dıs dinamiklerin zorlaması ile çok partili hayata geçmistir. Çok partili yasama geçtikten sonra ilk önemli muhalefet partisi olan Demokrat Parti 7 Ocak 1946’da kuruldu. C.H.P. iktidarına karsı ciddi ve güçlü bir muhalefet yürüten Demokrat Parti 14 Mayıs 1950 Genel Seçimleri’nde iktidara gelmistir. D.P.’nin iktidara gelmesi Türkiye’de yeni bir dönemin baslangıcı oldu. ktidarının ilk yıllarında büyük hamleler gerçeklestiren Demokrat Parti 2 Mayıs 1954 Genel Seçimleri’nde gücünü daha da artırarak iktidarını pekistirdi. Ancak bu durum D.P.’nin izledigi bazı politikalarda muhalefeti dikkate almaması sonucu dogurmustur. Muhalefet partileri D.P.’nin takip ettigi siyasete 1955’nin sonlarından itibaren siddetle karsı çıkmaya baslamıslardır. Muhalefetin iktidara yönelik elestirilerini artırması D.P.’yi muhalefet üzerinde daha da baskı kurmaya itmistir. D.P.’nin giderek baskılarını artırması muhalefet partilerini birbirine yaklastırmıs ve muhalefet partileri arasında isbirligi süreci baslamıstır. 1957 Genel Seçimleri’nden önce muhalefet partileri bir Güçbirligi olusturmaya çalısmıs ancak kendi aralarındaki çekismeler ve D.P.’nin izledigi politikalar sonucunda bu isbirligi girisimi sonuçsuz kalmıstır. 27 Ekim 1957 Genel Seçimleri’nde D.P.’nin oy oranının düsmesi D.P.’yi daha da hırçınlastırmıstır. Bu da muhalefet partileri arasındaki isbirligi sürecini hızlandırmıstır. ktidar ve muhalefet arasında kısa süren birkaç bahar havası denemesinden sonra iktidar ve muhalefet arasındaki iliskiler 1958 yılının sonlarından itibaren sertlesmeye baslamıs ve cephelesmeler baslamıstır. Milli Muhalefet Cephesi ve D.P.’nin Vatan Cephesi arasındaki çekismeler 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile sonuçlanmıs ve Türkiye yeni bir döneme girmistir.

After second world war internal and external conditions forced Turkey for transition to multi party system. After transition to multi party system foremost opposition party, which had founded in 7 January 1946, was Demokrat Parti. Demokrat parti strongly contravened to C.H.P goverment and came to power after election of 14 May, 1950. With accede of Demokrat Parti new period started in Turkey. n its years of govern Demokrat Party effectuated important leaps and assured its position in 2 May, 1954. Because of these achievements Demokrat Parti ignored opposition in its some politics. Opposition parties deprecated DP’s politics after 1955. After raising opposition parties’ critics Demokrat parti started to oppress opposition. This oppression provoked opposition parties for cooperation against DP. Before general election in 1957 opposition parties tried to aggregate their forces but conflict between them and DP’s politics caused failure of this attempt. n elections of 27 October, DP’s votes declined and DP became oppressor for opposition parties. This behave gave rise to cooperation of opposition. Relations between governing party and oppositions parties became fierce and this situation escalated struggle. Conflicts between National Opposition Front and DP’s Home Front ended with 27 May 1960 coup and a new period started in Turkey.
Keywords: Siyasi Partiler; Tarih