Balaban Tekkesi Şeyhi Hasan Hüsnü Efendi ve tasavvufî eserleri - Sezer, Esma (My University, 2019)
ÖZETBALABAN TEKKESİ ŞEYHİ HASAN HÜSNÜ EFENDİ VE TASAVVUFÎ ESERLERİÇalışmamıza konu olan Balaban Tekkesinin son şeyhi Hasan Hüsnü Efendi eserlerinde Nakşbendî Müceddidî tarikatının büyüklerinin beyan ettikleri âdâb ve erkânı işlemiş, tarikat silsilelerini aktarmış ve bazı sûfîlerin terceme-i hâllerine yer vermiştir. Çalışmamızda Hüsnü Efendi’nin iki nüshası da yazma halde bulunan bir mecmua halindeki üç eserinin günümüz Türkçe’sine çevrimyazısı ve metin sadeleştirmesi yapılmış, dipnotlarla açıklamalar eklenmiş, eserin muhtevası, Hüsnü Efendi’nin hayatı ve Balaban Tekkesi üzerine bir inceleme yapılmıştır.

HASAN HÜSNÜ EFENDİ SHEİKH OF BALABAN TEKKESİ AND HİS SUFİ WORKSHasan Hüsnü Efendi, the last sheikh of the Balaban Tekke, who was the subject of our study, also presented a group of books in which he mentioned the methods and morals suggested by elders of the modern “Naqshbandî Sufi Droler”, the rules (âdâb) of Sufi orders and some biographies. In our study, two copies of Hüsnü Efendi’s manuscripts were transcribed and translated into Turkish, and footnotes were added and also a research was done about the contents of the manuscripts, the life of Hüsnü Efendi and about the Balaban Tekke.
Keywords: Balaban Tekkesi; Hasan Hüsnü Efendi; Islam; İslamiyet; Nakşbendî Müceddidî; Naqshbandi Mujaddidi; Sufism; Tasavvuf