Bankacılık sisteminde kara para aklamasının önlenmesi, İran bankacılık sistemine bir model önerisi - Safdari, Akbar (My University, 2012)
Kara para aklama sorunu günümüzde ulusal sınırları aşarak uluslararası boyutlara ulaşmıştır. Ülkeler kara para ve kara para aklamakla mücadele etmek için çeşitli yöntemler uygulamaktadırlar. Ancak bu uyguladıkları yöntemlerin daha etkin olarak kullanılabilmesi için ülkelerin iktisadi ve siyasi durumlarını da göz önüne almaları gerekmektedir. İranın iktisadi durumunun diğer ülkelere göre farklılıklarından dolaylı kendine özel yöntemleri kullanması gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle dünya genelinde kara para aklama yöntemleri incelenmiş olup İran bankacılık sistemi de göz önünde bulundurularak ona özgü kara para aklamayı önlemek için bir model önerilmiştir. Ayrıca bu çalışmada kara para aklamayı önleme yöntemleri, ulusal ve uluslararası seviyede alınan önlemler ve kara paraya karşı mücadelede ülkelerin edinmiş oldukları tecrübeler bu modeli ortaya koymak için incelenmiş ve bunlardan faydalanılmıştır. slami Bankacılık, Katılım Bankacılık, Faizsiz bankacılık, Kara Para, Kara Para Aklama, Kara Para Aklama Önleme, AHP.

Money laundering as a problem exceeded the national boundaries and became an international one. In order to prevent the black money and money laundering, countries applied variety of methods. However, with the purpose of more effectiveness of the applied methods, economical and political aspects of the countries should take into consideration. Since Iran’s economical aspect differs from other countries specific methods should be applied. During this study, first global anti money laundering methods looked over, then, with respect to Iran banking system a model has been proposed for money laundering prevention. In this model, national and international rules and ethics of various countries which applied different measures to prevent money laundering have been studied, and a model which employs AHP, priorities of prevention methods have been utilized. Islamic Banking, Participation in Banking, Interest Free Banking, Black Money, Money Laundering, Anti Money Laundering, AHP.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_İran; Kara Para