Oval kesitli kanalların farklı şekillendirme ve dolgu teknikleri ile doldurulma etkinliğinin incelenmesi - Sezgin, Güzide Pelin (My University, 2014)
Oval Kesitli Kanalların Farklı Şekillendirme ve Dolgu Teknikleri İle Doldurulma Etkinliğinin İncelenmesiı 1. ÖZET Amaç: Bu çalışmada, oval şekilli kanallarda farklı şekillendirme ve dolgu teknikleri kullanılarak tekniklerin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada oval kanal varlığı tespit edilmiş 150 adet çekilmiş tek köklü premolar diş kullanılmıştır. Step-back tekniği ve Reciproc döner alet sistemi kullanılarak şekillendirilen dişler 5 gruba ayrılarak kerr kanal patı ile beraber lateral kondensasyon, Microseal, Sistem B, Obtura ve Soft-Core teknikleri kullanılarak doldurulmuştur. Dişler 1 hafta %100 nemli ortamda bekletildikten sonra sünger kalıplara apexleri aynı sevide olacak şekilde gömülmüştür. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile tüm numunelerin aksiyal, sagital ve koronalden görüntüleri elde edilmiştir. Aksiyalden elde edilen görüntülerde her numuneden OnDemand3D-App software kal, orta ve koronalden kesitler alınmıştır. Bu kesitlerde kanal dolgusu (güta-perka + pat) ve boşluk alanların yüzdeleri hesaplanıp istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Lateral kondensasyon tekniği ile doldurulan dişlerde kanal dolgu oranı Soft-Core tekniği ile doldurulan dişlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p<0.01). Diğer dolgu teknikleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Step-back tekniği ile şekillendirilip doldurulan dişlerdeki kanal dolgu oranı Reciproc tekniğine göre istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuçlar: Kullanılan bütün dolgu tekniklerinin oval kanalları etkin bir şekilde doldurduğu gözlenmiş; fakat lateral kondensasyon tekniği Soft-Core tekniğinden daha etkin bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, lateral kondensasyon, oval kanal, Reciproc döner alet sistemi, termoplastik güta-perka teknikleri Assesment of Effectiveness of Different Shaping and Filling Techniques in Oval-Shaped Root Canals 2.

Aim: The aim of this study, was to compare the effectiveness of the different shaping and filling techniques in the oval shaped root canals. Methodology: 150 single-root premolar extracted and revealed presence of oval canal were used in this study. The roots were instrumented by using Reciproc system and Step-Back technique and then specimens were randomly divided into five groups and obturated by using lateral condensation, Microseal technique, Obtura, System B and Soft-Core technique with Kerr root canal sealer. Then the teeth were stored for 7 days at room temperature and %100 humidity, and embedded in foam mold. After that axial, sagittal, coronal scans were obtained using cone-beam computed tomography, OnDemad3D-App software program was used to measure the volume percentage of gutta-percha and sealer and void percentage in the coronal, middle, apical thirds of each canal. Results: The obturated teeth with lateral condensation technique statistically showed the higher percentage filling material than Soft-Core technique and no statistically significant difference was detected among the other groups (p<0.01). The teeth with Step-Back technique shaping and filling statistically showed the higher percentage filling material than reciproc system (p<0.05). Conclusions: All of used filling techniques were effective in oval shaped canals, but lateral condensation technique showed more gutta-percha+sealer content than soft core technique. Key words: cone-beam computed tomography, lateral condensation, oval canal, Reciproc system, thermoplasticized gutta-percha techniques
Keywords: Diş Hastalıkları; Diş Sağlığı; Dolgu; Tedavi; Türkiye