Die integration system dynamics und data warehousing an dem strategischen planungsprozess - Demir, Songül (My University, 2006)
Stratejik Planlama Sürecinde Sistem Dinamiği ve Veri Ambarı Entegrasyonu Özet Değişen pazar koşulları şirketleri uzun vadede varlıklarını garanti altına almaları için zorlamaktadır. Bu sebeple şirketler stratejik planlarını oluşturmak ihtiyacı içinde olurlar. Simülasyon senaryoları yardımı ile şirketlerin stratejik planları üzerinde etkili olabilecek faktörler tahmin edilebilir. Dinamik simülasyonlar hem tarihsel verileri hem de aktüel verileri kullanır. Bu noktada veri ambarları dinamik yapıları itibarı ile önemli rol oynarlar. Bu çalışmanın amacı Stratejik Planlama Sürecinde Sistem Dinamiği ve Veri Ambarı Entegrasyonun tanımlanması ve değerlendirilmesidir. Bir örnek ile entegrasyon olanağı teknik olarak ele alınmış ve bu entegrasyonun stratejik planlama sürecindeki kullanım alanlarına değinilmiştir.

Zusammenfassung Die Dynamik auf dem Markt bringt für Unternehmen hervor, ihre Existenz langfristig sicherzustellen. Dafür brauchen Unternehmen ihre strategischen Pläne zu erzeugen. Mit Hilfe von Simulationsszenarien können die diversen Einflussfaktoren auf die Unternehmensstrategien abgeschätzt werden. Dynamische Simulationen sollen sowohl historische als auch aktuelle Daten verwenden. Hier spielen Data Warehouses im Sinne ihrer dynamischen Struktur eine wesentliche Rolle. Gegenstand der Arbeit ist die Beschreibung und Bewertung der Integration von System Dynamics und Data Warehousing an dem strategischen Planungsprozess. Anhand eines Musterbeispiels wird die Integrationsmöglichkeit technisch untersucht und die Anwendungsbereiche der Integration an der strategischen Planung werden erwähnt.
Keywords: Dinamik; İşletmeler_Sistem; Stratejik Planlama