Coğrafya, Demokrasi ve Yönetim Sorunu Üzerine Bir Bölgesel Değerlendirme: Ortadoğu ve Kuzey Afrika Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Etnik, siyasal ve dinsel çeşitlilik, yönetim sorunları, tarihsel anlaşmazlıklar, petrol ve doğal gaz rezervleri, küresel ekonomik ve siyasi sistemin dışında olunması ve sıcak çatışmaların yaşanmasından dolayı Kuzey Afrika ve Ortadoğu 19 yüzyılın sonları, 20. yüzyılın ilk yıllarından beri dünyanın en tartışmalı bölgelerinden ikisidir. 21 yüzyılın ilk on yılı sonunda, Kuzey Afrika ve Ortadoğu merkezli ve özellikle Arap devletlerinde yaşanan olayların arka planındaki en önemli neden bölge ülkelerinin yönetim şekilleridir. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde demokratik hakların sınırlandırılmış olması, yıllardır var olan ve onlarca yıl süren tek kişiye dayalı iktidarlar, hemen hemen bütün ülkelerde siyasete sınırlı katılım, siyasete katılımın engellenmesi, baskıcı ve kısıtlayıcı rejimler, toplumdan uzak kalıtsal otoriter yönetimler, toplumsal hareketleri tetiklemiştir. Bu çalışmada, coğrafya ve demokrasi arasındaki ilişki Kuzey Afrika ve Ortadoğu özelinde ele alınarak bölge ülkelerindeki yönetim şekillerinin dayandığı temeller üzerinde durulmuştur. Bir durum tespitini amaçlayan bu çalışma doküman analizi ve betimlemeye dayanmaktadır.

Ethnic, political and religious diversity, governence, historical disagreements and disputes over oil and gas reserves are major problems causing conflict in North Africa and the Middle East. These problems derive from global economic systems. Controversies in this part of the world have been continuing since the end of the 19th century and the first years of the 20th century. At end of the first decade of the 21st century regime issues became the most important focus of events in the Arab and North African states. Social movements were triggered by many years of limiting democratic rights, lack of change, limited participation in politics, prevention of participation in politics, repressive and restrictive regimes and the existence of hereditary authoritarian governments remote from society. This study focuses on the bases of events in the forms of regimes of North Africa and the Middle East and the relationship between geography and democracy in the case of North Africa and the Middle East. This study investigates the situation using description and analysis of documents.
A Regional Evaluation of Geography, Democracy and Administration Issues: Examples from the Middle East and North Africa