COĞRAFYA DERS KİTAPLARINDA AKTİVİTE İLKESİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu araştırmada, 2012-2013 öğretim yılında hazırlanan lise 1,2,3 ve 4. sınıf coğrafya kitapları incelenmiş ve konuların aktivite ilkesine göre ele alınıp alınmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Coğrafya eğitimi ve öğretimi açısından önemli pek çok ilke vardır. Bu ilkelerin en önemlilerinden biri de aktivite ilkesidir. Gerek coğrafya dersleri işlenirken coğrafya öğretmenlerinin, gerekse coğrafya kitapları hazırlanırken kitap yazarlarının önemle üzerinde durmaları gereken ilkelerin başında aktivite ilkesi gelmelidir. Yeni müfredat programına göre hazırlanan ortaöğretim coğrafya ders kitaplarında aktivite ilkesinden yararlanılırken, özellikle konulara uygun olarak değişik aktivitelere yer verilmiştir. Ayrıca konuların tamamlayıcısı olaraköğrenciler yetersiz görse de-ölçme değerlendirme bölümüne farklı türde sorular da konulmuş olup, bu durum aktivite yönünden sınav sistemine uygunluğu desteklemiştir. Ayrıca bu durum konuların pekiştirilmesini kolaylaştırmıştır. Sonuç olarak yeni programa (2005) göre hazırlanan ortaöğretim coğrafya ders kitaplarındaki konuların bazılarında aktivite ilkesine uyulmuştur

In this research, it was examined geography textbook (high school 1,2,3 and 4) prepared for 2012-2013 academic year and it was tried to determine if subjects handled according to the activity principle. In geography teaching, there is a lot of principles and one of the most important principles is the activity principle. This principle has a significant place for both teachers who train geography and writers who write geography textbooks. When the geography books have been written according to the new curriculum, the sufficient importance was given to include different kinds of activities which are compatible with the subject. Besides that, there are different kinds of questions in the evaluation part-even if the students find them inadequate- which are suitable for the examination in terms of activity principle. That makes the subjects to be stiffened easily. In conclusion, some of the subjects are related to the activity principle in the geography books which were prepared according to new curriculum in 2005
Analysis of Activity Principle in Geography Textbook
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel