Kariyer planlamada kariyer değerlerinin önemi ve bir uygulama - Şener, Feyza (My University, 2010)
Günümüzde işletmeler, küresellesme ve teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği yeni dünya koşullarına uyum sağlamak ve global rekabet ortamında ayakta kalabilmek için maksimum verimlilik düzeyinde çalışmak zorundadır. İşletmelerde verimliliği etkileyen en büyük faktörün insan olduğunun anlaşılması üzerine, bireyin motivasyonuna yönelik yaklaşımlar her geçen gün artmakta ve yenilenmektedir. Çalışma yaşamında ortaya çıkan bu değişimler, işletmeler için insan kaynakları yönetimini vazgeçilmez hale getirirken; kariyer planlama ve islevine yönelik konuları da önemli bir alt fonksiyon olarak ön plana çıkarmıştır. Kariyer planlamada kariyer değerlerinin önemi konulu tezde, Prof. Edgar H. Shein’ın kariyer değerlerini belirlemek ve yapılan kariyer seçimlerinin kişinin değerleri ile örtüşüp örtüşmedigini görmek üzere olusturduğu sekiz kariyer değerinden yola çıkarak; uluslararası bir havayolu işletmesinde çalışan bireylerin kariyer değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda özellikle kariyer yönetimine, gelişimine, ve planlamasına dair konular üzerinde durulmuştur. Bunun yanında kariyer değerleri konusu ayrıntılı bir şekilde sunularak sekiz ayrı değer değisik özellikleriyle tanıtılmıştır. Ayrıca işletmede kabin ve kokpitte çalışan personelden olusan 257 kişilik bir gruba, oluşturulmuş olan kariyer değerleri anketi uygulanarak çalışanların kariyer değerleri değerlendirilmistir.

Today business enterprises have to work in maximum capacity to adapt to the new world order created by globalisation and technological developments and to survive in a globally competitive market. After it has been understood that the most important factor that effects the productivity in an establishment is the human factor, the approaches towards personal motivation started to increase day by day. With these changes in the work environment, human resources management came to carry a great importance; career planning and its functions are having more effect in peoples lives each day. This thesis aims to evaluate and define the career anchors of the employees who are workıng ın an ınternatıonal airlines under the light of the eight career anchors developed by Edgar H. Shein to see if values of a person match with his career choice. So at first especially it is focused on the career management, development, and planning. Besides career anchor was introduced in details and eight career anchors were presented with all different features of them. Moreover the employees’ career anchors were evaluated by applying an already developed questionnaire to a group of 257 employees.
Keywords: İnsan Kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kariyer Planlama