Understanding blockchain technology adoption in organizations : the effect of FOMO - Aljamal, Maryam Ahmad Saeed (My University, 2024)
Blokzinciri teknolojisi ilk olarak 2008 yılında tanıtıldı ve o zamandan beri hem akademisyenlerin hem de sektör profesyonellerinin ilgisini çekti. Bu teknoloji, kripto para birimi, tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, müzik endüstrisi, gayrimenkul yönetimi ve daha birçok iş alanında çeşitli uygulamalara sahiptir. Blokzincirine olan ilginin artmasına rağmen, konuyla ilgili literatür nispeten yeni ve sınırlıdır. Bu araştırma, blok zinciri teknolojisinin organizasyonlar içinde kabulünü keşfetmeyi amaçlamakta, özellikle yöneticilerin karar alma süreçlerinde psikolojik bir kavram olan FOMO'nun (Fırsatları Kaçırma Korkusu) nasıl bir etkisi olduğunu incelemektedir. Yöneticilerin blokzinciri benimseme kararlarını etkileyen engelleri ve motivasyonel faktörleri araştırarak, çalışma daha derinlemesine içgörüler sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma, alanında önemli bir boşluğu ele almaktadır: organizasyon düzeyinde blok zinciri teknolojisi benimsemesini etkileyen faktörleri açıklayan kapsamlı, ampirik olarak test edilmiş bir modele duyulan ihtiyaç. Bu modeli oluşturmak için çalışma, kurumsal teori, Teknoloji-Organizasyon-Çevre (TOE) modeli ve FOMO kavramından elde edilen içgörüleri entegre etmiştir. Araştırma, Türkiye'deki özel finasal sektör kuruluşlarını hedef alan anketler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, kurumsal güçlerin, FOMO'nun, teknolojik ve organizasyonel faktörlerin blokzinciri benimseme niyeti ve blokzinciri kullanımı üzerindeki etkisini göstermektedir.

Blockchain technology was initially introduced in 2008, and since then, it has attracted the interest of both scholars and industry professionals. This technology has a set of different applications across various business sectors, including cryptocurrency, supply chain management, human resources management, the music industry, real estate management, and beyond. Despite the increasing interest in blockchain, the body of literature on the subject remains relatively emerging and limited. This research aims to explore the adoption of blockchain technology within organizations, particularly focusing on how the psychological concept of FOMO (Fear of Missing Out) influences decision-making among managers. By investigating barriers and motivational factors impacting these managers' decisions regarding blockchain adoption, the study seeks to provide deeper insights. The research addresses a significant gap in the field: the need for a comprehensive, empirically tested model that explains the factors influencing blockchain technology adoption at the organizational level. To build this model, the study has integrated insights from institutional theory, the Technology-Organization-Environment (TOE) framework, and the FOMO concept. The research was conducted through surveys targeting private organizations in the financial sector in Turkey. The results of the research show the effect of institutional powers, FOMO, technological, and organizational factors on blockchain adoption intention and blockchain use in these organizations.
Organizasyonlarda blockchain teknolojisinin kabulünü anlamak : FOMO'nun etkisi
Keywords: Blockchain; Blockchains (Databases); Blok zincirleri (Veritabanları); Blokzincir; Decision making; FOMO effect; FOMO’nun Etkesi; Institutional theory; Institutionalization Powers; Karar verme; Kurumsal Teorisi; Strategic planning; Stratejik planlama; Technology adoption; Teknoloji - Organizasyon - Çevre Modeli; Teknoloji Kabülü; TOE theory