Flört şiddetine yönelik tutumun algılanan ebeveyn tutumu ve algılanan ebeveyn çatışması ile ilişkisi - Karadeveci Dereli, Büşra (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarının, kişilerin çocukluklarında algıladıkları anne-baba tutumları ve anne-baba çatışması ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 100’ü erkek ve 455’i kadın olmak üzere 555 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcıları 18- 40 (X̄=23.22, SS = 3.14) yaş aralığındadır. Araştırma verisini toplamak amacıyla katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerdeki Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği- Gözden Geçirilmiş Formu (YİŞTÖ- GG), Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumu- Çocuk Formu (KAET-Ç) ve Çocukların Evlilik Çatışmasını Algılaması Ölçeği (ÇEÇAÖ) sunulmuştur. Katılımcılardan toplanan veriler SPSS analiz edilmiş ve araştırma sorularını cevaplamak amacıyla Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklem t-Testi ve Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, flört şiddetine yönelik tutumun şiddet boyutu anne/ baba duygusal sıcaklığı ile ilişkili bulunurken anne/ baba reddediciliği ve anne/ baba aşırı koruyuculuğu ile ilişkili bulunmamıştır. Flört şiddetine yönelik tutumun kontrol boyutu ile algılanan anne baba tutumları arasında bir ilişki gözlenmemiştir. Flört şiddetine yönelik tutumun istismar boyutu ile anne/ baba duygusal sıcaklığı, reddediciliği boyutları arasında bir ilişki bulunurken istismar boyutu ile anne/ baba koruyuculuğu arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır. Flört şiddetine yönelik tutum ile algılanan anne baba çatışması Pearson korelasyon analizine göre, flört şiddetine yönelik tutum şiddet boyutu algılanan anne baba çatışmasının çatışma özellikleri ve tehdit boyutu ile ilişkili bulunmazken kendini suçlama boyutu ile ilişkili bulunmuştur. Flört şiddetine yönelik tutumun kontrol boyutu ile anne baba çatışmasının herhangi bir boyutu arasında ilişki gözlenmezken; flört şiddetine yönelik tutumun istismar boyutu ile anne baba çatışmasının tüm boyutları arasında ilişki olduğu gözlenmiştir. Algılanan anne-baba tutumu ve algılanan anne baba çatışması Pearson korelasyon analizine göre ise algılanan anne/ baba duygusal sıcaklığı, algılanan anne/ baba reddediciliği ve algılanan anne/ baba aşırı koruyuculuğu boyutlarının tümü ile algılanan anne baba çatışmasının alt boyutları arasında ilişkiye rastlanmıştır. Son olarak, flört şiddetine yönelik tutumun demografik değişkenlere göre farklılaşma durumunun incelendiği analizde, flört şiddetine yönelik tutumların bazı değişkenlere göre farklılaşmadığı ancak cinsiyete, anne eğitim düzeyine, kardeş sayısına, en uzun süre yaşanılan yere göre farklılaşma olduğu görülmüştür. Bulgular, literatür çerçevesinde tartışılmış ve önerilere yer verilmiştir.

The aim of this study is to examine the relationship between university students' attitudes towards dating violence and their perceived parental attitudes and parental conflict in their childhood. The study group of the research consists of 555 university students, 100 of whom are men and 455 of whom are women. The participants of the study are between the ages of 18-40 (X̄=23.22, SD = 3.14). In order to collect research data, Demographic Information Form, Intimate Partner Violence Attitude Scale–Revised (IPVAS-R), Egna Minnen Barndoms Uppfostran -My Memories of Upbringing (S-EMBU) and Children's Perception of Marital Conflict Scale (CPIC) were presented to the participants. The data collected from the participants were analyzed with the SPSS program and Pearson Correlation Analysis, Independent Sample t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were applied to answer the research questions. According to the research findings, while the violence dimension of the attitude towards dating violence was found to be related to the emotional warmth of the mother/ father, there was no relationship with mother/ father rejection and mother/ father overprotection. No relationship was observed between the control dimension of the attitude towards dating violence and the perceived parental attitudes. While there was a relationship between the abuse dimension of the attitude towards dating violence and the emotional warmth and rejection of the parents, no relationship was found between the abuse dimension and the parental protectiveness. According to the Pearson correlation analysis of attitude towards dating violence and perceived parental conflict, while the violence dimension of attitude towards dating violence was not related to the conflict characteristics and threat dimension of perceived parental conflict, it was found to be related to the self-blame dimension. While there is no relationship between the control dimension of attitude towards dating violence and any dimension of parental conflict, it has been observed that there is a relationship between the abuse dimension of the attitude towards dating violence and all dimensions of parent conflict. According to the Pearson correlation between perceived parental attitude and perceived parental conflict, a relationship was found between the dimensions of perceived parental emotional warmth, perceived parental rejection, and perceived parental overprotection and the sub-dimensions of perceived parental conflict. Finally, in the analysis examining the differentiation of attitudes towards dating violence according to demographic variables, it was observed that attitudes towards dating violence did not differ according to some variables, but differed according to gender, mother's education level, number of siblings, place of residence for the longest time. The findings were discussed within the framework of the literature and suggestions were given
The relationship of attitude towards dating violence with perceived parental attitude and perceived parental conflict
Keywords: Aile içi şiddet; algılanan anne baba çatışması Dating violence; algılanan anne baba tutumu; attitude towards dating violence; College students; Erkek-kadın ilişkileri; Family violence; Flört şiddeti; flört şiddetine yönelik tutum; Man-woman relationships; perceived parental attitude; perceived parental conflict; Şiddet; Turkey; Türkiye; Violence; Yüksekokul öğrencileri