Öğrenen örgütlerde öğrenmeyi engelleyen etkenler - Kadak, Muharrem (My University, 1999)
İlköğretim, ülkemizde tüm yerleşim birimlerine ulaşarak orada çağı, kültürü ve vatandaşlık bilincini temsil edecek tek kurumdur. İlköğretim aynı zamanda devletin vatandaşlarına olan eğitim sorumluluğunu yerine getirdiği, bu toplumda yaşamanın bir değer olduğunu aşılayan ve insanı, kendine özgü özellikler çerçevesinde destekleyerek sağlıklı birey olmasını sağlayan en önemli eğitim kademesidir. İlköğretim, kişiyi topluma, hayata, ileri öğretime hazırlamayı hedefler. Okullar daha nitelikli ve kaliteli bir eğitim hizmeti verebilmek için öğrenen okul olma zorunluluğu içindedirler. Geleceğin bilgi toplumuna uyum sağlayabilmek için okulların öğrenen okul kültürünü kendi örgüt yapılarına yerleştirmeleri gerekir. Geleceğin eğitim örgütlerinin temel vizyonu, öğrenen okul olacaktır. Bu araştırmada; ilköğretim okulları birinci kademesindeki öğrenen örgütlerde öğrenmeyi engelleyen etkenlerin neler olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular iki bölümde incelenmiştir: Öğretmen denekler ile ilgili bulgular ve Yönetici denekler ile ilgili bulgular. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölümde Sonuçlar ve son bölüm olan Öneriler de yedinci bölümü oluşturmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: Devlet okullarında sınıf mevcutları kalabalıktır. Bu kalabalık durum okullardaki başarıyı düşürmektedir. Sınıf mevcudu 25-35 kişi olan öğretmenlerin daha başarılı ve verimli oldukları, okul yönetimi ile daha uyumlu oldukları belirlenmiştir. Hizmet-içi eğitim kurslarına 9 ve daha fazla katılan öğretmenlerin öğretim programlarını uygularken zorluklarla karşılaşmadıkları, okul yönetimi ile sağlıklı iletişime girdikleri belirlenmiştir. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin; kendilerini geliştirmeye imkan buldukları, farklı öğretim yöntemlerini kullanabildikleri, mesleklerinde iş doyumunu yaşayabildikleri belirlenmiştir. Yöneticilerin %75,7'sini erkek yöneticiler oluşturmuştur. 40 yaş ve üzerindeki yöneticilerin; okul ile çevresi arasında yeterli bir iletişim kurabildikleri, etkili toplantı yapabilme bilgi ve becerisine sahip oldukları, okul yöneticiliği konusunda yeterli bir eğitim aldıkları belirlenmiştir. Eğitim yöneticiliği konusunda eğitim alan yöneticilerin; okullarında verim ve kaliteyi geliştirecek çalışmalarda bulundukları, eğitim programlarını yeterince uyguladıkları, okullarında ortaya çıkan problemlere köklü çözümler bulabildikleri belirlenmiştir. Araştırmanın bazı önemli önerileri şunlardır: Öğretmenlerin niteliğinin sürekli eğitim yoluyla geliştirilmesi gerekmektedir. Gelişen teknolojiye ve yeniliklere öğretmenlerin ve yöneticilerin mutlaka uyumlarının sağlanması gerekmektedir. Profesyonel yönetici yetiştirmek için, okul yöneticilerine mutlaka eğitim yönetimi, organizasyon yönetimi ve davranış bilimleri alanında eğitim verilmeli ve bu eğitimleri gelişmeler doğrultusunda desteklenmelidir. Eğitim sistemi bir bütün olarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmeli ve bu gelişmeleri sistem içine yerleştirmelidir. Eğitimde teknolojiden yararlandıkça dersler daha zevkli ve verimli olacaktır. İstenen amaçlara ve başarıya ulaşmak için sınıf mevcutları mutlaka 25 ile 30 arasına düşürülmelidir. Eğitim programlarımız ülke ve insan gerçeğine, sürekli gelişen dünya koşullarına göre ayarlanmalıdır. 8 yıllık eğitime geçilmesine rağmen programdaki bütünlük sağlanamamıştır. Bu bütünlük kısa sürede sağlanmalıdır. Eğitimin hedefleri toplumun hedeflerinden uzak olmamalıdır.

The primary education is the only association which presents the age, culture and conscious of being a citizen in every kind of settlement in our country. Also, primary education is the most important education step which makes the government to achieve its education responsibility, which provides the people the value of living in this society and which supports the people on their own specialities to make them more reliable people. Primary education's objective is to make ready the people to take place in the society, and to make ready for further education steps. A school must be a learning school to serve a high-quality education service. For being adapted with the information society of future, the schools have to place the concept of learning school culture to their organizational structures. The future's educational organization's vision will be the learning school. In this investigation, it is tried to determine the factors which block the learning at the first level of primary schools. In the investigation, the scanning model is used. This study includes seven sections. The first section is the Introduction, the second one is the Related Publications. The third section includes information about the method of the investigation. The obtained results are included in two parts as The data from the teacher subjects and The data from the manager subjects, in the fourth section. The information from these data is concluded in the fifth section as Discussion. The sixth section is the Results and the seventh one is the Recommendations. Some important results of the survey are; In government schools, the classes are crowded. This situation affects negatively the success in these schools. It is determined that the teachers, who have classes with 25-30 students, are more successful and productive and more harmonious with the managers in the schools. It is determined that the teachers who attends the internal courses 9 times or more than it, do not have confusions while implementing the teaching programs and they have strong communications with the managers. Also, it is determined that the teachers who work in the private schools, have time to develop themselves, have the ability to use teaching methods and have satisfaction of their jobs. Seventy five point seven percentage of the managers are male. The managers older then 40, have strong communication with the school and its environment, have the ability of committing effective meetings and have enough education about the school management. The managers who have education about educational management, work about the quality and productiveness, implement educational programs effectively, find solutions to the problems which occur in their schools. Some important recommendations of the investigation are as follows; The qualifications of the teachers have to be developed continuously wıth educational ways. The teachers and the managers have to be adapted to the developing technology. For training professional managers, the school managers have to be educated about educational, organizational management and behavioral science and they have to be supported with last developments. The educational system must include the most recent scientific and technological developments. While technology is included in the educational system, the courses will become much pleasurable and more productive. For reaching the objectives and success, the number of students in a class must be decreased to 25 or at most 30. The educational programs have to be arranged according to the input of the country and people and continuosly changing states of world. Although the system is for 8 years, the entireness of the program is not succeeded yet. This entireness have to be provided as soon as possible. The objectives of education must not be far from the objectives of the society.
Keywords: Bilim; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Öğrenim ve Öğretim_Teknoloji; sağlık; Teknoloji